zamknij

Tarta na cieście francuskim

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z burakami, pieczoną papryka, kozim serem i rukolą
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta na cieście francuskim
Łapanowski smakuje, cz.5

Składniki

  • 2 średnie upieczone buraki
  • 2-3 upieczone papryki
  • 150 g koziego twarożku
  • garść rukoli
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  olej
  •  Marynata:
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
1

 

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zalej obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki.
  • Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze przegryzły.
  • Spód formy do tarty wysmaruj delikatnie olejem. Rozłóż na nim buraka.
  • Całość przykryj ciastem francuskim.
  • Piecz przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasto się  zarumieni.
  • Wyjmij i odwróć tartę "do góry nogami" i ułóż na talerzu.
  • Na burakach układaj obraną ze skórki i pokrojoną na paski pieczoną paprykę i  równe knelki z koziego twarożku.
  • Na wierch połóż wymieszaną z ulubionym sosem winegret rukolę. Całość obsyp jeszcze prażonymi płatkami migdałów.

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Foto: Arkadiusz Ścichocki (TataStudio)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix