zamknij

Tarta na cieście francuskim

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z burakami, pieczoną papryka, kozim serem i rukolą
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta na cieście francuskim
Łapanowski smakuje, cz.5

Składniki

  • 2 średnie upieczone buraki
  • 2-3 upieczone papryki
  • 150 g koziego twarożku
  • garść rukoli
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  olej
  •  Marynata:
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
1

 

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zalej obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki.
  • Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze przegryzły.
  • Spód formy do tarty wysmaruj delikatnie olejem. Rozłóż na nim buraka.
  • Całość przykryj ciastem francuskim.
  • Piecz przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasto się  zarumieni.
  • Wyjmij i odwróć tartę "do góry nogami" i ułóż na talerzu.
  • Na burakach układaj obraną ze skórki i pokrojoną na paski pieczoną paprykę i  równe knelki z koziego twarożku.
  • Na wierch połóż wymieszaną z ulubionym sosem winegret rukolę. Całość obsyp jeszcze prażonymi płatkami migdałów.

Autor przepisu: Grzegorz Łapanowski

Foto: Arkadiusz Ścichocki (TataStudio)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix