Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki
Przepis konkursowy
lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 2 łyżki lodowatej wody
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 700 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 300 g białego sera
- 5 łyżek śmietany kremowej 30%
- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.
- Farsz: Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami.
- Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.
- Tarta: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut.
Komentarze (35)
Dzieki, mam wszystkie skladniki, bede dzialac dzis wieczorem.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Jak robić ciasto???Opis jest niejasny :P:P
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Jestem początkująca:) piekarnik z termoobiegiem? Wygląda pięknie a nie chciałabym zepsuć...
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Jak przekonać siostrzenicę do kaszy gryczanej?, jak subtelnie przemycić grzyby, żeby mąż mógł udawać, że ich nie widzi? - zrobić tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki.
Pierwszy raz jadłam zapiekaną grykę i przyznam, że piekarnik jeszcze bardziej wydobywa z niej tą specyficzną orzechową nutę.
Super...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Klasyczne połączenie kaszy gryczanej i grzybów podane w nowoczesnej formie. Brawo! Takich pomysłów nam trzeba.
Mam jednak lekkie zastrzeżenia do formy przepisu: które składniki wchodzą do ciasta,a które do farszu? Brakuje tego rozgraniczenia i osoby mało wprawne w kuchni mogą mieć poważne wątpliwości. Bo co do smaku, ja żadnych...
rozwiń
- 1Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ponieważ z niewiadomych przyczyn technicznych, nie da się zalogować do Państwa serwisu, komentarz pozostał anonimowy. Więc dopisuję swój adres e-mail pinkcake()gazeta.pl
- 1Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Dziś jadłem - rewelacja!!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
wygląda apetycznie
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Uwielbiam kasze, uwielbiam pieczarki i wspaniałe połączenie z kruchym ciastem mnie zachwycilo!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ze zwyczajnych składników niezwykły smak. Zdrowa rozkosz podniebienia. Moja cała rodzina bardzo chwaliła potrawe.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
prawie wyłącznie zdrowe, lokalne produkty, ale przygotowane w niecodziennej odsłonie. Świetny pomysł na zimowe wieczory! :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie