zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta potrójnie czekoladowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis na efektowne ciasto
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 160 g mąki tortowej
  • 140 g masła Lurpak
  • 25 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 330 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 135 g białej czekolady
  • 1  żółtko
  • szczypta soli
0
15

Sposób przygotowania:

  • Podana ilość składników jest odpowiednia na formę do tarty o średnicy 22cm.
  • Mąkę z kakao i solą przesiewamy do miski.
  • Osobno ucieramy 100g masła z cukrem, dodajemy żółtko i dalej ucieramy.
  • Łączymy składniki stopniowo dodając mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie, zwarte i jednolite. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki, po 15 minutach odpoczywania w temperaturze pokojowej ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy kilka cm większej niż forma do tarty.
  • Formę natłuszczamy masłem i posypujemy kakao. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut.
  • Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy papier i dopiekamy 5-7 minut już bez przykrycia.
  • Schładzamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy 100ml kremówki do zagotowania i zalewamy nią rozdrobioną w misce białą czekoladę.
  • Po ok 30 sekundach zaczynamy powoli mieszać. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy 7g masła i dalej mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  • Całość wylewamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ponownie w garnuszku podgrzewamy do zagotowania kremówkę (tym razem 230 ml) i zalewamy nią posiekaną ciemną czekoladę. Odczekujemy chwilę i mieszamy a następnie dodajemy 33g masła i dokładnie mieszamy.
  • W przypadku kiedy masło nie chce się rozpuścić można miskę wstawić na kilka chwil na parę i mieszać.
  • Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cudooowne ciasto! :) U mnie w domu na stałe już wpisało się w... tradycję wielkanocną :))))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość


      Bardzo dobre ciasto POLECAM!!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zobaczymy co z tego wyjdzie :) ale ciasto okropnie mi się łamało podczas przenoszenia do formy - musiałam je na nowo układać jak puzzle! :O

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              "wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut. " Jakie fasolki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  przepisycom
                  przepisycom

                  takie specjalne ceramiczne do pieczenia, które powodują, ze ciasto nie rośnie do góry. można je zastąpić zwykłym ryżem

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Niebo w gębie!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          no nie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zrobiłam na bazie tego przepisu przepyszną tartę i gorąco polecam!:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  1
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Kulinarny Zenit
                                  Kulinarny Zenit

                                  Wygląda bardzo smacznie, elegancko, z chęcią zamówiłabym taki kawałek w dobrej restauracji. No i co ważne jest taki nieskomplikowany :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      1
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      miało być ciasto bez pieczenia......

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          to bym zjadła :) teraz...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              1
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Pudding z bagietki Przepis 17

                                              Pudding z bagietki

                                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                              Bruschetta z fasolą
                                              Przepis 12

                                              Bruschetta z fasolą

                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1017

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                              Grillowany ser halloumi

                                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                              Orzechowy gangster z Bronxu

                                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                              Podany na delikatnym puree

                                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                                              Kaczka pływaczka

                                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                                              tvnpix