zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta potrójnie czekoladowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis na efektowne ciasto
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 160 g mąki tortowej
  • 140 g masła Lurpak
  • 25 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 330 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 135 g białej czekolady
  • 1  żółtko
  • szczypta soli
0
15

Sposób przygotowania:

  • Podana ilość składników jest odpowiednia na formę do tarty o średnicy 22cm.
  • Mąkę z kakao i solą przesiewamy do miski.
  • Osobno ucieramy 100g masła z cukrem, dodajemy żółtko i dalej ucieramy.
  • Łączymy składniki stopniowo dodając mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie, zwarte i jednolite. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki, po 15 minutach odpoczywania w temperaturze pokojowej ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy kilka cm większej niż forma do tarty.
  • Formę natłuszczamy masłem i posypujemy kakao. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut.
  • Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy papier i dopiekamy 5-7 minut już bez przykrycia.
  • Schładzamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy 100ml kremówki do zagotowania i zalewamy nią rozdrobioną w misce białą czekoladę.
  • Po ok 30 sekundach zaczynamy powoli mieszać. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy 7g masła i dalej mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  • Całość wylewamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ponownie w garnuszku podgrzewamy do zagotowania kremówkę (tym razem 230 ml) i zalewamy nią posiekaną ciemną czekoladę. Odczekujemy chwilę i mieszamy a następnie dodajemy 33g masła i dokładnie mieszamy.
  • W przypadku kiedy masło nie chce się rozpuścić można miskę wstawić na kilka chwil na parę i mieszać.
  • Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Cudooowne ciasto! :) U mnie w domu na stałe już wpisało się w... tradycję wielkanocną :))))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość


      Bardzo dobre ciasto POLECAM!!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zobaczymy co z tego wyjdzie :) ale ciasto okropnie mi się łamało podczas przenoszenia do formy - musiałam je na nowo układać jak puzzle! :O

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              "wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut. " Jakie fasolki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  przepisycom
                  przepisycom

                  takie specjalne ceramiczne do pieczenia, które powodują, ze ciasto nie rośnie do góry. można je zastąpić zwykłym ryżem

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Niebo w gębie!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          no nie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zrobiłam na bazie tego przepisu przepyszną tartę i gorąco polecam!:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  1
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Kulinarny Zenit
                                  Kulinarny Zenit

                                  Wygląda bardzo smacznie, elegancko, z chęcią zamówiłabym taki kawałek w dobrej restauracji. No i co ważne jest taki nieskomplikowany :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      1
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      miało być ciasto bez pieczenia......

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          to bym zjadła :) teraz...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              1
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                              Pizza godna królów

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Zupa tajska Kasi Klich
                                              Przepis 14

                                              Zupa tajska Kasi Klich

                                              Ogień w gardle!

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                              Tatar ze śledzia
                                              Przepis 13

                                              Tatar ze śledzia

                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                              Bruschetta z fasolą
                                              Przepis 12

                                              Bruschetta z fasolą

                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                              Deserowa wersja pomidora

                                              tvnpix