zamknij

Tarta razowa z bakłażanem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Monika Mrozowska
Autor przepisu:
Wypróbuj wegetariański przepis Moniki Mrozowskiej!
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta razowa z bakłażanem
Tarta razowa z pomidorem i bakłażanem

Składniki

  • 1 szklanka łyżki mąki pszennej razowej graham
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • sól do smaku
  • ½ puszki  krojonych pomidorów
  • ½ średniego bakłażana
  • 50 g tartej mozarelli
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
0
7

Bakłażan i pestki z dyni

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ½ cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni z odrobiną soli, aż lekko się przyrumienią. Na odrobinie oleju przyrumieniamy pestki z dyni. Będą gotowe w momencie, w którym zaczną "strzelać".

Sos pomidorowy

Na 2 łyżki rozgrzanego oleju arachidowego wrzucamy drobno poszatkowany ząbek czosnku, a po chwili, gdy się lekko zarumieni, dorzucamy pomidory z puszki oraz zioła prowansalskie i sól do smaku. Dusimy ok. 10 minut (sos powinien się trochę zredukować, stać się bardziej gęsty).

Tarta (zobacz, jak ją przyrządzić >>>)

Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło, wsypujemy 3 łyżki mąki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści, lekko przyrumieni i wtedy wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu łyżką rozgniatamy w formie, żeby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 7-10 minut wstawiamy do piekarnika (termoobieg) żeby ciasto się trochę podpiekło.

Na podpieczony spód wylewamy pomidorowy sos, który następnie posypujemy tartę mozarellą. Przykrywamy plastrami bakłażana, które polewamy pozostałym olejem pomieszanym z pestkami dyni. Zapiekamy w piekarniku kolejne 10 minut.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jedna szklanka łyżki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix