zamknij

Tarta razowa z bakłażanem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Monika Mrozowska
Autor przepisu:
Wypróbuj wegetariański przepis Moniki Mrozowskiej!
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta razowa z bakłażanem
Tarta razowa z pomidorem i bakłażanem

Składniki

  • 1 szklanka łyżki mąki pszennej razowej graham
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • sól do smaku
  • ½ puszki  krojonych pomidorów
  • ½ średniego bakłażana
  • 50 g tartej mozarelli
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
0
7

Bakłażan i pestki z dyni

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ½ cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni z odrobiną soli, aż lekko się przyrumienią. Na odrobinie oleju przyrumieniamy pestki z dyni. Będą gotowe w momencie, w którym zaczną "strzelać".

Sos pomidorowy

Na 2 łyżki rozgrzanego oleju arachidowego wrzucamy drobno poszatkowany ząbek czosnku, a po chwili, gdy się lekko zarumieni, dorzucamy pomidory z puszki oraz zioła prowansalskie i sól do smaku. Dusimy ok. 10 minut (sos powinien się trochę zredukować, stać się bardziej gęsty).

Tarta (zobacz, jak ją przyrządzić >>>)

Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło, wsypujemy 3 łyżki mąki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści, lekko przyrumieni i wtedy wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu łyżką rozgniatamy w formie, żeby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 7-10 minut wstawiamy do piekarnika (termoobieg) żeby ciasto się trochę podpiekło.

Na podpieczony spód wylewamy pomidorowy sos, który następnie posypujemy tartę mozarellą. Przykrywamy plastrami bakłażana, które polewamy pozostałym olejem pomieszanym z pestkami dyni. Zapiekamy w piekarniku kolejne 10 minut.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jedna szklanka łyżki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix