zamknij

Tarta razowa z bakłażanem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Monika Mrozowska
Autor przepisu:
Wypróbuj wegetariański przepis Moniki Mrozowskiej!
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta razowa z bakłażanem
Tarta razowa z pomidorem i bakłażanem

Składniki

  • 1 szklanka łyżki mąki pszennej razowej graham
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • sól do smaku
  • ½ puszki  krojonych pomidorów
  • ½ średniego bakłażana
  • 50 g tartej mozarelli
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
0
7

Bakłażan i pestki z dyni

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ½ cm i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni z odrobiną soli, aż lekko się przyrumienią. Na odrobinie oleju przyrumieniamy pestki z dyni. Będą gotowe w momencie, w którym zaczną "strzelać".

Sos pomidorowy

Na 2 łyżki rozgrzanego oleju arachidowego wrzucamy drobno poszatkowany ząbek czosnku, a po chwili, gdy się lekko zarumieni, dorzucamy pomidory z puszki oraz zioła prowansalskie i sól do smaku. Dusimy ok. 10 minut (sos powinien się trochę zredukować, stać się bardziej gęsty).

Tarta (zobacz, jak ją przyrządzić >>>)

Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło, wsypujemy 3 łyżki mąki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Czekamy aż masło się rozpuści, lekko przyrumieni i wtedy wyjmujemy. Następnie w naczyniu dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy resztę mąki, śmietanę i sól. Po wymieszaniu łyżką rozgniatamy w formie, żeby powstał spód tarty. Nakłuwamy widelcem i na 7-10 minut wstawiamy do piekarnika (termoobieg) żeby ciasto się trochę podpiekło.

Na podpieczony spód wylewamy pomidorowy sos, który następnie posypujemy tartę mozarellą. Przykrywamy plastrami bakłażana, które polewamy pozostałym olejem pomieszanym z pestkami dyni. Zapiekamy w piekarniku kolejne 10 minut.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jedna szklanka łyżki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix