zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta szparagowa

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Marikijka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://pyszne.blox.plTarta szparagowa

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • 500 g masła Lurpak
  • 200 ml zimnej wody
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sól rozpuszczamy w wodzie. 75 g masła roztapiamy w rondelku. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt. Masło nacieramy na ciasto, zwijamy na pół i jeszcze raz na pół, wałkujemy.
  • Wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto wałkujemy, składamy na pół, wałkujemy.
  • Do miski nacieramy ser, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, trochę solimy i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 15 min.
  • Następnie po wyjęciu usuwamy papier z grochem i na spodzie układamy pokrojone szparagi, które trochę posypujemy solą, zalewamy serowo-jajeczną masą i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Podajemy od razu po wyjęciu. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix