zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta szparagowa

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Marikijka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://pyszne.blox.plTarta szparagowa

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • 500 g masła Lurpak
  • 200 ml zimnej wody
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sól rozpuszczamy w wodzie. 75 g masła roztapiamy w rondelku. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt. Masło nacieramy na ciasto, zwijamy na pół i jeszcze raz na pół, wałkujemy.
  • Wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto wałkujemy, składamy na pół, wałkujemy.
  • Do miski nacieramy ser, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, trochę solimy i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 15 min.
  • Następnie po wyjęciu usuwamy papier z grochem i na spodzie układamy pokrojone szparagi, które trochę posypujemy solą, zalewamy serowo-jajeczną masą i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Podajemy od razu po wyjęciu. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix