zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta szparagowa

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Marikijka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://pyszne.blox.plTarta szparagowa

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • 500 g masła Lurpak
  • 200 ml zimnej wody
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sól rozpuszczamy w wodzie. 75 g masła roztapiamy w rondelku. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt. Masło nacieramy na ciasto, zwijamy na pół i jeszcze raz na pół, wałkujemy.
  • Wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto wałkujemy, składamy na pół, wałkujemy.
  • Do miski nacieramy ser, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, trochę solimy i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 15 min.
  • Następnie po wyjęciu usuwamy papier z grochem i na spodzie układamy pokrojone szparagi, które trochę posypujemy solą, zalewamy serowo-jajeczną masą i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Podajemy od razu po wyjęciu. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix