zamknij

Tarta tatin z porem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tarta do góry nogami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Tarta tatin z porem
Autor: kulinarni.pl/3tv Tarta tatin z porem

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średni por ( tylko biała część)
  • 1/2 szklanki obranego bobu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  •  sól do smaku
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
  • 50 g sera gruyer
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Pora pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na patelni z rozgrzaną oliwą i jedną łyżką masła.
  • Gdy się lekko podpiecze i zmięknie ułóż go niepodpieczoną stroną w formie do tarty i wlej  masło z oliwą.
  • Dosyp obrany bób.
  • Sos beszamelowy: Na patelni razem z rozpuszczonym masłem mieszaj mąkę, gdy leciutko się przyrumieni, cały czas mieszając dolej cienkim strumieniem mleko, tak żeby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, gładką masę.
  • Dodaj sól do smaku, zmielony pieprz, gałkę oraz starty na drobnej tarce ser i zalej ułożone w formie warzywa.
  • Przykryj francuskim ciastem od góry, odkrój to, co wystaje poza formę i wstaw do rozgrzanego piekarnika ( temperatura ok. 180 stopni) na około 20 minut ( aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się).
  • Po wyjęciu z piekarnika chwilę czekaj aż ciasto trochę przestygnie i energicznym ruchem przerzuć na talerz , by „ spód” stał się „ górą” ciasta.

Autor przepisu: Monika Mrozowska.

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

goście padna ? no to słabo :P\

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      tvnpix