zamknij

Tarta tatin z porem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tarta do góry nogami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Tarta tatin z porem
Autor: kulinarni.pl/3tv Tarta tatin z porem

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średni por ( tylko biała część)
  • 1/2 szklanki obranego bobu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  •  sól do smaku
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
  • 50 g sera gruyer
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Pora pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na patelni z rozgrzaną oliwą i jedną łyżką masła.
  • Gdy się lekko podpiecze i zmięknie ułóż go niepodpieczoną stroną w formie do tarty i wlej  masło z oliwą.
  • Dosyp obrany bób.
  • Sos beszamelowy: Na patelni razem z rozpuszczonym masłem mieszaj mąkę, gdy leciutko się przyrumieni, cały czas mieszając dolej cienkim strumieniem mleko, tak żeby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą, gładką masę.
  • Dodaj sól do smaku, zmielony pieprz, gałkę oraz starty na drobnej tarce ser i zalej ułożone w formie warzywa.
  • Przykryj francuskim ciastem od góry, odkrój to, co wystaje poza formę i wstaw do rozgrzanego piekarnika ( temperatura ok. 180 stopni) na około 20 minut ( aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się).
  • Po wyjęciu z piekarnika chwilę czekaj aż ciasto trochę przestygnie i energicznym ruchem przerzuć na talerz , by „ spód” stał się „ górą” ciasta.

Autor przepisu: Monika Mrozowska.

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

goście padna ? no to słabo :P\

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix