zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta tatin z różaną nutą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comTarta tatin z różaną nutą Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 100g zimnego masła Lurpak
  • 1 jajko
  • 4 cukru pudru
  • szczypta soli
  • 0,5kg jabłek (koksa, szara reneta)
  • 50g masła Lurpak
  • 100g cukru
  • kieliszek likieru różanego
  • kilka truskawek
  • szklanka śmietanki kremówki
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • łyżeczka soku z cytryny
0
7

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder i sól. Całość siekamy nożem. Następnie wbijamy jajko i siłą naszych rąk szybko zagniatamy. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, możemy dodać jeszcze jedno żółtko. Ciasto zawijamy w folię i fundujemy mu godzinne leżakowanie w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy cukrem, układamy ćwiartki obranych jabłek. W garnuszku roztapiamy masło, którym następnie polewamy jabłka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. W czasie pieczenia co jakiś czas warto potrząsnąć formą lub łyżką polewać jabłka powstałym karmelem. Pod koniec pieczenia polewamy owoce kieliszkiem różanego likieru. W międzyczasie rozwałkowujemy ciasto, które wykładamy na jabłka. Nadmiar ciasta odcinamy, uważając jednak aby falbanki tarty były pokryte ciastem. Zapiekamy ok. 20-25minut do momentu aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Tartę jeszcze ciepłą wykładamy na talerz tak, aby jabłuszka znalazły się na wierzchu. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem razem z cukrem pudrem i esencją waniliową. Tartę dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Pyszna jest również na ciepło posypana cynamonem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ładnie wygląda. Musi być pyszna zwłaszcza z różanym likierem, coś nowego. Fajnie, że dodane jest coś od siebie, a nie skopiowane z oryginału.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nie wiem na jakiej zasadzie jest pobierana lista składników, ale tym razem kolejność jest pomieszana, więc ponownie umieszczam:)

      Składniki:

      Ciasto:
      250g mąki krupczatki,
      100g zimnego masła Lurpak,
      jajko,
      2 łyżki cukru pudru,
      szczypta soli.
      Nadzienie:
      0.5kg jabłek (koksa, szara reneta),
      50g... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          tvnpix