zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta tatin z różaną nutą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comTarta tatin z różaną nutą Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 100g zimnego masła Lurpak
  • 1 jajko
  • 4 cukru pudru
  • szczypta soli
  • 0,5kg jabłek (koksa, szara reneta)
  • 50g masła Lurpak
  • 100g cukru
  • kieliszek likieru różanego
  • kilka truskawek
  • szklanka śmietanki kremówki
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • łyżeczka soku z cytryny
0
7

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder i sól. Całość siekamy nożem. Następnie wbijamy jajko i siłą naszych rąk szybko zagniatamy. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, możemy dodać jeszcze jedno żółtko. Ciasto zawijamy w folię i fundujemy mu godzinne leżakowanie w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy cukrem, układamy ćwiartki obranych jabłek. W garnuszku roztapiamy masło, którym następnie polewamy jabłka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. W czasie pieczenia co jakiś czas warto potrząsnąć formą lub łyżką polewać jabłka powstałym karmelem. Pod koniec pieczenia polewamy owoce kieliszkiem różanego likieru. W międzyczasie rozwałkowujemy ciasto, które wykładamy na jabłka. Nadmiar ciasta odcinamy, uważając jednak aby falbanki tarty były pokryte ciastem. Zapiekamy ok. 20-25minut do momentu aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Tartę jeszcze ciepłą wykładamy na talerz tak, aby jabłuszka znalazły się na wierzchu. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem razem z cukrem pudrem i esencją waniliową. Tartę dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Pyszna jest również na ciepło posypana cynamonem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ładnie wygląda. Musi być pyszna zwłaszcza z różanym likierem, coś nowego. Fajnie, że dodane jest coś od siebie, a nie skopiowane z oryginału.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nie wiem na jakiej zasadzie jest pobierana lista składników, ale tym razem kolejność jest pomieszana, więc ponownie umieszczam:)

      Składniki:

      Ciasto:
      250g mąki krupczatki,
      100g zimnego masła Lurpak,
      jajko,
      2 łyżki cukru pudru,
      szczypta soli.
      Nadzienie:
      0.5kg jabłek (koksa, szara reneta),
      50g... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          tvnpix