zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta truskawkowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
srk76
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://familijny.blox.plTarta truskawkowa

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 300 g truskawek
  • 250 g masła Lurpak
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego b/z cukrem
  • 1/2 cytryny
  • 300 ml mleka
  • 80 g cukru
  • kilkanaście listków świeżej mięty
0
17
  • Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła.
  • Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie.
  • Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 min do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięi temu pójść do góry.
  • Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut.
  • Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem.
  • Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje i gasimy ogień.
  • W kubeczku ucieramy żółtka, które łączym z budyniem. Do ostudzonego budyniu wcieramy skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok.
  • Dodajemy 10dag masła i całość miksujemy.
  • Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto.
  • Układamy pokrojone truskawki, posypujemy całymi, drobnymi listkami mięty i zalewamy przygotowaną według przepisu z opakowania, już tężejącą galaretką pomarańczową. Tarta z truskawkami musi się już tylko schłodzić w lodówce, aż galaretka stanie się sztywna.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, przepyszna.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Anetko ta tarta musi być przepyszna

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Krystyna Gerc
          Krystyna Gerc

          Wygląda obłędnie:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Anetko zapewne pyszna tarta muszę spróbować :))

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  tvnpix