zamknij

Tarta z białą kiełbasą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Przepis nadesłany przez "hercik17"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Tarta z białą kiełbasa i karmelizowana cebulą

Składniki

  • do smaku gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżk i kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 85 g zimnego masła
  • 200g śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sera pleśniowego blue
  • 50g sera żółtego
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 250 g białej kiełbasy
  • 50 ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagnieć do czasu, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodaj wodę i ponownie zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce około 2 godziny.
  • Farsz:
  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i podsmaż. Po około 2-3 minutach, gdy cebula puści sok, dodaj cukier, krem balsamiczny, sól i pieprz. Mieszając podsmaż do momentu, aż cebula będzie miękka. Nie należy jej rumienić.
  • Kiełbasę zalej wodą, dodaj liść laurowy i majeranek. Gotuj około 15 minut. Wyjmij z wody i ostudź.
  • Jajka wybij do miseczki, wymieszaj ze śmietaną i startym żółtym serem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem. Ciasto obciąż fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Po upieczeniu usuń z ciasta fasolę. Na ciasto wyłóż cebulę, zalej połową masy jajecznej. Ułóż na wierzchu kiełbasę i zalej pozostałą masą jajeczną. Tak przygotowana tartę piecz około 25 minut.
  • W trakcie pieczenia posyp tartę startym serem pleśniowym blue. Ja używam zamrożonego sera, gdyż świetnie wtedy nadaje się do ścierania na tarce.
  • Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix