zamknij

Tarta z białą kiełbasą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Przepis nadesłany przez "hercik17"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Tarta z białą kiełbasa i karmelizowana cebulą

Składniki

  • do smaku gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżk i kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 85 g zimnego masła
  • 200g śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sera pleśniowego blue
  • 50g sera żółtego
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 250 g białej kiełbasy
  • 50 ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagnieć do czasu, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodaj wodę i ponownie zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce około 2 godziny.
  • Farsz:
  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i podsmaż. Po około 2-3 minutach, gdy cebula puści sok, dodaj cukier, krem balsamiczny, sól i pieprz. Mieszając podsmaż do momentu, aż cebula będzie miękka. Nie należy jej rumienić.
  • Kiełbasę zalej wodą, dodaj liść laurowy i majeranek. Gotuj około 15 minut. Wyjmij z wody i ostudź.
  • Jajka wybij do miseczki, wymieszaj ze śmietaną i startym żółtym serem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem. Ciasto obciąż fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Po upieczeniu usuń z ciasta fasolę. Na ciasto wyłóż cebulę, zalej połową masy jajecznej. Ułóż na wierzchu kiełbasę i zalej pozostałą masą jajeczną. Tak przygotowana tartę piecz około 25 minut.
  • W trakcie pieczenia posyp tartę startym serem pleśniowym blue. Ja używam zamrożonego sera, gdyż świetnie wtedy nadaje się do ścierania na tarce.
  • Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix