zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z bobem, boczkiem i fetą

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://uzouuzy.blogspot.com/Tarta z bobem, boczkiem i fetą

Składniki

  • Na Farsz:
  • 500 g bobu
  • 200 g boczku
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • Na masę jajeczną:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
  • odrobina soli
  • Na ciasto:
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • 140 g zimnego masła
  • 250 g mąki
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Gdy będzie już gotowe owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Bób wrzucamy do zimnej osolonej wody i gotujemy. Kiedy będzie ugotowany obieramy go ze skórki. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i wytapiamy z niego nadmiar tłuszczu.
  • Fetę kroimy w kostkę i odkładamy. Piekarnik nastawiamy na 220C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę (ciasta starczy na jedną dużą tartę, 2 małe lub 6 małych). Nakłuwamy ciasto widelcem, na wierzch układamy papier do pieczenia, a na nim układamy fasolę - wszystko po to by ciasto nie wyrosło.
  • Wkładamy do piekarnika na 15 minut. W miseczce przygotowujemy masę jajeczną: roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy śmietankę, drobno pokruszony ser pleśniowy, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy dokładnie trzepaczką. Wyciągamy z piekarnika tartę, ściągamy papier z fasolą. Układamy na cieście bób, podsmażony boczek i fetę.
  • Całość zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy, aż się masa jajeczna zetnie - około 15 minut. Można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix