zamknij

Tarta z botwinką

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hercik17"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: hercik17Tarta z botwinki

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • do smaku pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sera żółtego
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 50 ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 85 g zimnego masła
  • do smaku sól
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagnieć,aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodaj wodę i ponownie zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i chłódź w lodówce około 2 godzin
  • Nadzienie: Botwinkę dokładnie umyj i osusz. Łodygi botwinki krój na 1 cm kawałki, a liście szatkuj. Pierś kurczaka krój w małą kostkę
  • Dodaj do niej oliwę i ulubioną przyprawę do kurczaka
  • Wszystko razem mieszaj, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż około 2-3 minut, mieszaj.
  • Śmietanę mieszaj z jajkami, dodaj starty ser żółty i pokruszony ser pleśniow
  • Przypraw do smaku odrobiną pieprzu, solą i gałką. Pamiętaj jednak,aby gałki nie używać zbyt wiele, by nie zdominowała smaku potrawy. Powinna być delikatnie wyczuwalna
  • Ciasto wyjmij z lodówki i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Wyłoż nim formę do tarty, nakłuj widelcem
  • Ciasto obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C na 10-15 minu
  • Po upieczeniu usuń z ciasta fasolę. Na dno wyłóż poszatkowane liście botwinki, a następnie kurczak
  • Na całość wylej masę jajeczną. Wierzch posyp pokrojonymi łodygami botwinki. Lekko dociśnij  do dna. Piecz w temperaturze 200 stopnik około 20-25 minut

* jeśli nie lubimy sera pleśniowego możemy zastąpić go innym serem lub zupełnie go pominąć

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix