zamknij

Tarta z botwinką

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hercik17"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: hercik17Tarta z botwinki

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • do smaku pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sera żółtego
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 50 ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 85 g zimnego masła
  • do smaku sól
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagnieć,aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodaj wodę i ponownie zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i chłódź w lodówce około 2 godzin
  • Nadzienie: Botwinkę dokładnie umyj i osusz. Łodygi botwinki krój na 1 cm kawałki, a liście szatkuj. Pierś kurczaka krój w małą kostkę
  • Dodaj do niej oliwę i ulubioną przyprawę do kurczaka
  • Wszystko razem mieszaj, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż około 2-3 minut, mieszaj.
  • Śmietanę mieszaj z jajkami, dodaj starty ser żółty i pokruszony ser pleśniow
  • Przypraw do smaku odrobiną pieprzu, solą i gałką. Pamiętaj jednak,aby gałki nie używać zbyt wiele, by nie zdominowała smaku potrawy. Powinna być delikatnie wyczuwalna
  • Ciasto wyjmij z lodówki i wałkuj na grubość około 2-3 mm. Wyłoż nim formę do tarty, nakłuj widelcem
  • Ciasto obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C na 10-15 minu
  • Po upieczeniu usuń z ciasta fasolę. Na dno wyłóż poszatkowane liście botwinki, a następnie kurczak
  • Na całość wylej masę jajeczną. Wierzch posyp pokrojonymi łodygami botwinki. Lekko dociśnij  do dna. Piecz w temperaturze 200 stopnik około 20-25 minut

* jeśli nie lubimy sera pleśniowego możemy zastąpić go innym serem lub zupełnie go pominąć

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix