zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://uzouuzy.blogspot.com/Tarta z ciasta francuskiego z brokułami

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • 20 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie ugniatamy ziemniaki na puree. Następnie dodajemy do masy starty cheddar, pokruszony ser pleśniowy i jajko. Dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik nastawiamy na 225C. Różyczki brokuła blanszujemy w gotującej się wodzie przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim tak, by brzegi wystawały nieco poza formę. Na ciasto wylewam masę ziemniaczaną i wyrównuję szpatułką.
  • Na masę wykładam różyczki różyczki brokuła. Następnie za pomocą pędzelka smaruję brokuły oraz wystające ciasto roztopionym masłem. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Można jeść na ciepło, jak również na zimno. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix