zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z ciasta francuskiego z brokułami

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://uzouuzy.blogspot.com/Tarta z ciasta francuskiego z brokułami

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • 20 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie ugniatamy ziemniaki na puree. Następnie dodajemy do masy starty cheddar, pokruszony ser pleśniowy i jajko. Dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik nastawiamy na 225C. Różyczki brokuła blanszujemy w gotującej się wodzie przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim tak, by brzegi wystawały nieco poza formę. Na ciasto wylewam masę ziemniaczaną i wyrównuję szpatułką.
  • Na masę wykładam różyczki różyczki brokuła. Następnie za pomocą pędzelka smaruję brokuły oraz wystające ciasto roztopionym masłem. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Można jeść na ciepło, jak również na zimno. Smacznego!

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix