zamknij

Tarta z cykorii

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zapomniane, a bardzo pyszne warzywo króluje
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta z cykorii

Składniki

  •  kiełki buraka
  • 5-6 białych cykorii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 rolka dużego ciasta francuskiego
  •  sól, pieprz
  • 100 g koziego kremowego sera
0
0
  • W dużym garnku zagotuj wodę, wciśnij sok z cytryny i dodaj całe cytryny. Dodaj przekrojone wzdłuż cykorie. Gotuj2-3 minuty.
  • Cykorie odcedź i schłódź w wodzie z lodem lub w pod bieżącą zimną wodą, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby je osuszyć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Na patelni ze stalową rączką o średnicy około 20 cm podgrzej masło i cukier aż zrobią się lekko brązowe. Lekko posól i popieprz. Zestaw z kuchenki, cykorie ułóż na patelni przekrojoną stroną do dołu, wierzch posyp serem.
  • Ciasto lekko rozwałkuj i wytnij okrąg pasujący na patelnię. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut.
  • Ser wymieszaj z kiełkami buraka. Kawałki tarty podawaj z łyżką sera z kiełkami.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix