zamknij

Tarta z cykorii

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zapomniane, a bardzo pyszne warzywo króluje
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta z cykorii

Składniki

  •  kiełki buraka
  • 5-6 białych cykorii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 rolka dużego ciasta francuskiego
  •  sól, pieprz
  • 100 g koziego kremowego sera
0
0
  • W dużym garnku zagotuj wodę, wciśnij sok z cytryny i dodaj całe cytryny. Dodaj przekrojone wzdłuż cykorie. Gotuj2-3 minuty.
  • Cykorie odcedź i schłódź w wodzie z lodem lub w pod bieżącą zimną wodą, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby je osuszyć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Na patelni ze stalową rączką o średnicy około 20 cm podgrzej masło i cukier aż zrobią się lekko brązowe. Lekko posól i popieprz. Zestaw z kuchenki, cykorie ułóż na patelni przekrojoną stroną do dołu, wierzch posyp serem.
  • Ciasto lekko rozwałkuj i wytnij okrąg pasujący na patelnię. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut.
  • Ser wymieszaj z kiełkami buraka. Kawałki tarty podawaj z łyżką sera z kiełkami.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix