zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z dyni z kawałkami ziemniaków

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://tapasdecolores.blogspot.com/Tarta z dyni z kawałkami ziemniaków

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • do smaku sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 250 gram mąki tortowej
  • 100 gram masła Lurpak
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: 250 gram mąki przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.
  • Nadzienie: obieramy dynię ze skórki, usuwamy nasiona i miąższ (metalową łyżką do lodów jest najszybciej), kroimy w średnią kostkę kroimy cebulę, czosnek, papryczkę smażymy na niewielkiej ilości oliwy cebulę, następnie dodajemy papryczkę i czosnek, po usmażeniu odkładamy je na osobny talerzyk do patelni dolewamy oliwę i smażymy dynię, po chwili przykrywamy dynię pokrywką i dusimy 20 minut co pewien czas ją mieszając na dużym sitku odcedzamy nadmiar wody z dyni (popatrz na zdjęcie), dynię która nam została na sicie przekładamy do miski, do której dodajemy usmażoną wcześniej cebulę, czosnek, chilli i za pomocą blendera doprowadzamy masę do jednolitej konsystencji ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę 2 białka ubijamy na sztywną pianę do zmiksowanej dyni dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, dokładnie mieszamy dodajemy pokrojone ziemniaki, pianę z białek, pociętą nać pietruszki, sól, pieprz, oregano i delikatnie mieszamy łyżką - masa jest gotowa.
  • Przygotowanie tarty: Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko nadzieniem z dyni i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
  • Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje). Tartę ozdabiamy wg własnego pomysłu, ja posypałam uprażonym na patelni słonecznikiem, kiełkami rzeżuchy i octem balsamicznym.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix