Tarta z dyni z kawałkami ziemniaków
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Tapas de Coloreszobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 2 kg dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- do smaku sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
- 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki tortowej
- 250 gram mąki tortowej
- 100 gram masła Lurpak
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
0
1
Sposób przygotowania:
- Ciasto: 250 gram mąki przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.
- Nadzienie: obieramy dynię ze skórki, usuwamy nasiona i miąższ (metalową łyżką do lodów jest najszybciej), kroimy w średnią kostkę kroimy cebulę, czosnek, papryczkę smażymy na niewielkiej ilości oliwy cebulę, następnie dodajemy papryczkę i czosnek, po usmażeniu odkładamy je na osobny talerzyk do patelni dolewamy oliwę i smażymy dynię, po chwili przykrywamy dynię pokrywką i dusimy 20 minut co pewien czas ją mieszając na dużym sitku odcedzamy nadmiar wody z dyni (popatrz na zdjęcie), dynię która nam została na sicie przekładamy do miski, do której dodajemy usmażoną wcześniej cebulę, czosnek, chilli i za pomocą blendera doprowadzamy masę do jednolitej konsystencji ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę 2 białka ubijamy na sztywną pianę do zmiksowanej dyni dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, dokładnie mieszamy dodajemy pokrojone ziemniaki, pianę z białek, pociętą nać pietruszki, sól, pieprz, oregano i delikatnie mieszamy łyżką - masa jest gotowa.
- Przygotowanie tarty: Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko nadzieniem z dyni i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 45 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
- Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje). Tartę ozdabiamy wg własnego pomysłu, ja posypałam uprażonym na patelni słonecznikiem, kiełkami rzeżuchy i octem balsamicznym.
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
"Ciasto: 250 gram mąki przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy" -ale jakie dodatkowe składniki??????
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.