zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z klopsikami, fetą i pieczoną papryką

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Obados na obiados
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Obados na obiadosTarta z klopsikami, fetą i pieczoną papryką

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g masła Lurpak
  • 1 żółtko
  • 50 ml zimnej wody
  • 250 g sera feta
  • 4 jaja
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 2 łyżki tymianku, bazylii, majeranku
  • 4 papryki (upieczone, obrane)
  • do smaku sól, pieprz
  • 2 pomidory
0
1

Sposób przygotowania:

  • Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło Lurpak łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Mieszamy ją z mięsem, jednym jajem i bułką. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
  • Formujemy małe klopsiki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Fetę łączymy z pozostałymi jajami, kremówką, doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Masę wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto.
  • Na wierzchu układamy podsmażone klopsiki. Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem na wierzchu układamy kawałki pomidorów.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix