zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami w sosie z sera i pomidorków koktajlowych

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comTarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami w sosie z sera i pomidorków koktajlowych

Składniki

  • 2 łyżki oliwa z orzechów włoskich
  • opakowanie kiełki brokuła
  • 5 g masło Lurpak do wysmarowania formy do pieczenia
  • łyżka oliwa do smażenia
  • do smaku pieprz
  • 1 gruby szczypior posiekany
  • 20 dag ser kozi pleśniowy pokrojony w plastry
  • 10 pomidorki kotajlowe przekrojone na pół
  • 1 litr sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem
  • 2 łyżki serek twarogowy
  • 200 g zimne masło Lurpak
  • do smaku suszona dzika bazylia
  • do smaku suszona kolendra
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 30 dag szpinak baby
  • 40 dag świeże kurki
  • 0 sól
  • 2 jajka
  • 400 g mąka pszenna typ 450
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
  • Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Zamarynuj w soli, świeżo zmielonym pieprzu, dzikiej suszonej bazylii i suszonej kolendry oraz dodaj oliwę z orzechów włoskich. Zamieszaj i odstaw. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, po chwili dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż razem aż kurki staną się lekko rumiane i dodaj szpinak.
  • Smaż aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przełóż na talerz. Na patelni po szpinaku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Smaż aż kurczak nabierze złocistego koloru. Przełóż na talerz. Krótko na mocno rozgrzanej patelni podsmaż szczypior z pomidorkami i solą. Sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem zmieszaj razem z serkiem twarogowym.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.
  • Układaj po kolei: kawałki kurczaka, kurki ze szpinakiem, pomidorki, ser kozi pleśniowy. Wszystko polej sosem z pomidorków koktajlowych z serkiem twarogowym. Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem około 15 minut. Gdy będą gotowe, posyp je kiełkami brokuła. Smacznego!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix