zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami w sosie z sera i pomidorków koktajlowych

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comTarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami w sosie z sera i pomidorków koktajlowych

Składniki

  • 2 łyżki oliwa z orzechów włoskich
  • opakowanie kiełki brokuła
  • 5 g masło Lurpak do wysmarowania formy do pieczenia
  • łyżka oliwa do smażenia
  • do smaku pieprz
  • 1 gruby szczypior posiekany
  • 20 dag ser kozi pleśniowy pokrojony w plastry
  • 10 pomidorki kotajlowe przekrojone na pół
  • 1 litr sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem
  • 2 łyżki serek twarogowy
  • 200 g zimne masło Lurpak
  • do smaku suszona dzika bazylia
  • do smaku suszona kolendra
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 30 dag szpinak baby
  • 40 dag świeże kurki
  • 0 sól
  • 2 jajka
  • 400 g mąka pszenna typ 450
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
  • Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Zamarynuj w soli, świeżo zmielonym pieprzu, dzikiej suszonej bazylii i suszonej kolendry oraz dodaj oliwę z orzechów włoskich. Zamieszaj i odstaw. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, po chwili dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż razem aż kurki staną się lekko rumiane i dodaj szpinak.
  • Smaż aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przełóż na talerz. Na patelni po szpinaku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Smaż aż kurczak nabierze złocistego koloru. Przełóż na talerz. Krótko na mocno rozgrzanej patelni podsmaż szczypior z pomidorkami i solą. Sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem zmieszaj razem z serkiem twarogowym.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.
  • Układaj po kolei: kawałki kurczaka, kurki ze szpinakiem, pomidorki, ser kozi pleśniowy. Wszystko polej sosem z pomidorków koktajlowych z serkiem twarogowym. Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem około 15 minut. Gdy będą gotowe, posyp je kiełkami brokuła. Smacznego!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix