zamknij

Tarta z kurkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
I serem roquefort
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: facebook.com/naslodkoTarta z kurkami i serem roquefort

Składniki

  •  na kruche ciasto:
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 150 g mąki
  •  na farsz:
  • kawałek sera roquefort
  • opakowanie kurek
  • 2 cebule
  •  masło
  •  tymianek
  • 2-3 jajka
  •  śmietana 18 lub 30%
  •  parmezan lub ser żółty
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 26-28 cm.

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni.
  • W średniej wielkości misce żaroodpornej połącz masło, olej, wodę, cukier i sól. Wstaw miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach.
  • Wyciągnij miską ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszaj szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być lekko świecące tłuszczem.
  • Przenieś ciasto na blachę i rozprowadź za pomocą łopatki lub łyżki.
  • Gdy ciasto przestygnie, dociśnij ciasto palcami bo boków blachy. Zazwyczaj w trakcie pieczenia ciasto lekko pęka więc można zostawić małą kulkę ciasta, aby wypełnić powstałe ubytki przed umieszczeniem farszu.
  • Ciasto wstaw do piekarnika na około 15 minut. Wystudź zanim nałożysz farsz.

Farsz:

 

  • Kurki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj.
  • Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki.
  • Smaż ok. 15 minut dodając tymianek (jeśli jeszcze jest, to świeży ), sól i pieprz.
  • Przestudź, rozłóż na cieście, dodaj pokruszony ser.
  • Zalej masą zrobioną z jajek i śmietany doprawionych gałką, solą i pieprzem.
  • Posyp parmezanem. Zapiekaj 20-25 min. w 180 st. aż masa się zetnie.

 

Przepis przygotowany przez

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

 

Republikę Słoneczną w Poznaniu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix