zamknij

Tarta z kurkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
I serem roquefort
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: facebook.com/naslodkoTarta z kurkami i serem roquefort

Składniki

  •  na kruche ciasto:
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 150 g mąki
  •  na farsz:
  • kawałek sera roquefort
  • opakowanie kurek
  • 2 cebule
  •  masło
  •  tymianek
  • 2-3 jajka
  •  śmietana 18 lub 30%
  •  parmezan lub ser żółty
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 26-28 cm.

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni.
  • W średniej wielkości misce żaroodpornej połącz masło, olej, wodę, cukier i sól. Wstaw miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach.
  • Wyciągnij miską ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszaj szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być lekko świecące tłuszczem.
  • Przenieś ciasto na blachę i rozprowadź za pomocą łopatki lub łyżki.
  • Gdy ciasto przestygnie, dociśnij ciasto palcami bo boków blachy. Zazwyczaj w trakcie pieczenia ciasto lekko pęka więc można zostawić małą kulkę ciasta, aby wypełnić powstałe ubytki przed umieszczeniem farszu.
  • Ciasto wstaw do piekarnika na około 15 minut. Wystudź zanim nałożysz farsz.

Farsz:

 

  • Kurki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj.
  • Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj kurki.
  • Smaż ok. 15 minut dodając tymianek (jeśli jeszcze jest, to świeży ), sól i pieprz.
  • Przestudź, rozłóż na cieście, dodaj pokruszony ser.
  • Zalej masą zrobioną z jajek i śmietany doprawionych gałką, solą i pieprzem.
  • Posyp parmezanem. Zapiekaj 20-25 min. w 180 st. aż masa się zetnie.

 

Przepis przygotowany przez

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

 

Republikę Słoneczną w Poznaniu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix