zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z kurkami z dodatkiem musu morelowego

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: bistromama.plTarta z kurkami z dodatkiem musu morelowego

Składniki

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g sera camembert
  • 4 łyżki  śmietany 12 lub 18 %
  • 2 łyżki  masła Lurpak
  • 2 jajko
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych morelo
  • 1/2 pomarańczy (wyciśnięty sok)
  • 1/3 szklanki  gorącej wody
  • 100 g zimnego masła Lurpak
  • 60 startego żółtego sera
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Morele moczymy w gorącej wodzie ok. 15-20 minut.
  • Po tym czasie przekładamy do blendera, dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy na wysokich obrotach na gładką masę. Kurki myjemy i oczyszczamy. Nie kroimy ich na mniejsze części, niech zachowają swój kształt. ewentualnie przetnijmy na dwie lub trzy części wyjątkowo okazały egzemplarz.
  • Cebulę drobno kroimy i przez kilka minut dusimy na maśle, po czym dodajemy do niej kurki. Podsmażamy razem przez kolejne kilka minut. Odstawiamy na bok. Jajko lekko ubijamy widelcem, dodajemy śmietanę, starty żółty ser, razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Ser camembert kroimy na małe trójkąty. Na podpieczony spód przekładamy masę z jajka, śmietany i sera. Na nią przekładamy kurki z cebulką i ser camembert.
  • Pomiędzy składnikami łyżeczką nakładamy mus morelowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20 - 25 minut, do momentu kiedy masa będzie ścięta, a camembert się ładnie roztopi. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten przepis nie jest precyzyjny. Z podanych składników zagniec ciasto. Z których. Ciasto na tarte to mąka, masło i lodowata woda. Ale z 2 łyzek masła nie może wyjść dobre ciasto na tartę. Niemożliwe!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      tvnpix