zamknij

Tarta z morelami i miodem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
martyna97
Autor przepisu:
Tarta rustykalna czyli galette
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: chiliandsugarTarta z morelami i miodem

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g moreli
  • 80 g miodu
  • 1 łyżka cukru (do posypania ciasta)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Morele pokrój na ćwiartki i wymieszaj z miodem. Ciasto rozwałkuj na duże, cienkie koło, delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na cieście ułóż dużą miskę do góry dnem i delikatnie odbij na nim jej obwód (to będzie miejsce na owoce, a rogi będą zaginane do środka). W środku odbitego koła ułóż owoce (skórka do dołu), a brzegi ciasta zawiń do środka i delikatnie przyciśnij.
  • Cukrem posyp brzegi ciasta. Włóż je do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180*C i piecz ok. 50 min-1h. Jeśli morele puszczą dużo soku można potem na 5 minut włączyć grzanie tylko od dołu. Wyjmij tartę z piekarnika i delikatnie przełóż na kratkę, aby spód mógł odparować. Smacznego!

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix