zamknij

Tarta z morelami i miodem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
martyna97
Autor przepisu:
Tarta rustykalna czyli galette
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: chiliandsugarTarta z morelami i miodem

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g moreli
  • 80 g miodu
  • 1 łyżka cukru (do posypania ciasta)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Morele pokrój na ćwiartki i wymieszaj z miodem. Ciasto rozwałkuj na duże, cienkie koło, delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na cieście ułóż dużą miskę do góry dnem i delikatnie odbij na nim jej obwód (to będzie miejsce na owoce, a rogi będą zaginane do środka). W środku odbitego koła ułóż owoce (skórka do dołu), a brzegi ciasta zawiń do środka i delikatnie przyciśnij.
  • Cukrem posyp brzegi ciasta. Włóż je do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180*C i piecz ok. 50 min-1h. Jeśli morele puszczą dużo soku można potem na 5 minut włączyć grzanie tylko od dołu. Wyjmij tartę z piekarnika i delikatnie przełóż na kratkę, aby spód mógł odparować. Smacznego!

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix