zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta z podgrzybkami i porem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obados na obiados
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Obados na obiadosTarta z podgrzybkami i porem

Składniki

  • 700 g podgrzybki
  • 1 por (biała część)
  • 200g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 g + 2 łyżki masła Lurpak
  • 3 jaja
  • 100 ml śmietany 30%
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 50 ml zimnej wody
  • do smaku sól, pieprz
0
3

Sposób przygotowania:

  • Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Drobno posiekanego pora podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Po kilku minutach dorzucamy do niego pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 7-10 minut.
  • Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i startym serem. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix