Tarta z podgrzybkami i porem
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Obados na obiadoszobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 700 g podgrzybki
- 1 por (biała część)
- 200g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g + 2 łyżki masła Lurpak
- 3 jaja
- 100 ml śmietany 30%
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 50 ml zimnej wody
- do smaku sól, pieprz
0
3
Sposób przygotowania:
- Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Drobno posiekanego pora podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Po kilku minutach dorzucamy do niego pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 7-10 minut.
- Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i startym serem. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.