zamknij

Tarta ze śliwkami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z białym serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: "Moje smaki" Michel Moran. Wydawnictwo MUZA S.ATarta ze śliwkami

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli
  •  Masa:
  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 30 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
0
2

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

  • Rozpuść masło.
  • Do naczynia wsyp mąkę i zrób w niej wgłębienie.
  • Do wgłębienia wbij jajka, wsyp cukier, sól i wlej masło. Wymieszaj drewnianą łyżką, dodając mleko.
  • Wyrób ciasto, uformuj z niego kulę i odłóż na 1 godzinę.
  • Przed końcem tego czasu usunąć pestki ze śliwek.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Przygotowanie przybrania:

  • Do miseczki włóż serek homogenizowany i śmietanę, wsyp cukier, kaszę manną i sól.
  • Energicznie wymieszaj składniki do uzyskania kremu.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, wyłóż nim dno i boki formy.
  • Na spód tarty wylej krem, rozłóż w nim śliwki, posyp cukrem waniliowym i włóż do piekarnika na 30-40 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posyp brązowym cukrem i podawaj.

 

Przepis Michela Moran z jego książki "Moje smaki" (wydawnictwo MUZA S.A)

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mniam mniam sama spróbuję zrobić

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      W zaden sposob to ciasto nie osiagnie konsystencji stalej, jesli doda sie do niego tyle mleka!! przepis zupelnie nie potwierdzony doswiadczeniem..mysle ze gdybym nie dodala tego mleka, to moglabym powiedziec, ze ciasto wyszlo, a tak mialam ciasto na nalesniki, do ktorego dodawalam tylko mąki w nieskonczonosc, az utworzylam kule z ciasta, ktore i tak... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          tvnpix