zamknij

Tartaletka z cykorią, orzechową pastą i kozim serem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Przedwiosenna przekąska Agaty Wojdy
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tartaletka z cykorią, orzechową pastą i kozim serem Agaty Wojdy

Składniki

  • 6 cykorii
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki  oleju z orzechów włoskich
  •  sok z połówki cytryny
  • szczypta cząbru
  • 3 łyżki syropu z pędów sosny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roladka sera koziego pleśniowego
  •  sól, pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

Cykorię pokrój w długie ćwiartki i usmaż na złoto na sklarowanym maśle. Dopraw solą i pieprzem. Polej syropem z pędów sosny, lekko skarmelizuj. Kamionkowe naczynia do zapiekania wyłóż cykorią. Zmiksuj orzechy włoskie, olej orzechowy z cząbrem i miodem. Dopraw sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na cykorii rozsmaruj orzechową pastę. Z ciasta francuskiego wytnij kółka o wielkości foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto ułóż na cykorii i orzechach, lekko wciśnij rant w głab foremki i zrób kilka dziurek w cieście widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku, na rumiano. Ciepłe przekręć "do góry nogami", wyjmij z foremek i podaj gorące z kozim serem na wierzchu - ser można zapiec dodatkowe 5-8 minut w piekarniku razem z tartaletką.

 

Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły TOM (ul Foksal 17 w Warszawie)

Zainspiruj nas

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix