zamknij

Tartaletka z cykorią, orzechową pastą i kozim serem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Przedwiosenna przekąska Agaty Wojdy
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tartaletka z cykorią, orzechową pastą i kozim serem Agaty Wojdy

Składniki

  • 6 cykorii
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki  oleju z orzechów włoskich
  •  sok z połówki cytryny
  • szczypta cząbru
  • 3 łyżki syropu z pędów sosny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roladka sera koziego pleśniowego
  •  sól, pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

Cykorię pokrój w długie ćwiartki i usmaż na złoto na sklarowanym maśle. Dopraw solą i pieprzem. Polej syropem z pędów sosny, lekko skarmelizuj. Kamionkowe naczynia do zapiekania wyłóż cykorią. Zmiksuj orzechy włoskie, olej orzechowy z cząbrem i miodem. Dopraw sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na cykorii rozsmaruj orzechową pastę. Z ciasta francuskiego wytnij kółka o wielkości foremek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto ułóż na cykorii i orzechach, lekko wciśnij rant w głab foremki i zrób kilka dziurek w cieście widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku, na rumiano. Ciepłe przekręć "do góry nogami", wyjmij z foremek i podaj gorące z kozim serem na wierzchu - ser można zapiec dodatkowe 5-8 minut w piekarniku razem z tartaletką.

 

Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły TOM (ul Foksal 17 w Warszawie)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix