Tartaletki z pastą z oliwek i suszonych pomidorów
Przepis konkursowy
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
przepisycomzobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 garść słonecznika łuskanego
- 1 garść migdałów
- 30 zielonych oliwek
- 8 suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła klasycznego Lurpak
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 oliwek zielonych do ozdoby
- 10 filetów anchois
- 3 ząbki czosnku
0
2
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i wycinamy okrągłe kształty ( ja robiłem to foremkami do babeczek ).
- Powinno ich wyjść 10 - po 2 sztuki na osobę na przystawkę. Na ruszt kładziemy papier do pieczenia, na to nasze "puste" tartaletki i przykładamy z góry kolejnym papierem do pieczenia i blachą, która spowoduje, zę ciasto będzie dalej płaskie. W tym czasie miksujemy w blenderze nasiona słonecznika z migdałami oraz czosnkiem.
- Dodajemy oliwki i suszone pomidory. Masa będzie dość sucha, więc dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz łyżkę koncentratu pomidorowego dla lepszej barwy i smaku.
- Po 15 minutach zdejmujemy blachę i górny papier z naszych tartaletek i nakładamy na środek po 2-3 łyżeczki naszej pasty, rozsmarowujemy zostawiając puste brzegi; nakładamy po jednym filecie anchois i oliwce na środek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.