zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tartaletki z pastą z oliwek i suszonych pomidorów

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comTartaletki z pastą z oliwek i suszonych pomidorów

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 garść słonecznika łuskanego
  • 1 garść migdałów
  • 30  zielonych oliwek
  • 8  suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła klasycznego Lurpak
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10  oliwek zielonych do ozdoby
  • 10  filetów anchois
  • 3 ząbki czosnku
0
2

Sposób przygotowania:

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i wycinamy okrągłe kształty ( ja robiłem to foremkami do babeczek ).
  • Powinno ich wyjść 10 - po 2 sztuki na osobę na przystawkę. Na ruszt kładziemy papier do pieczenia, na to nasze "puste" tartaletki i przykładamy z góry kolejnym papierem do pieczenia i blachą, która spowoduje, zę ciasto będzie dalej płaskie. W tym czasie miksujemy w blenderze nasiona słonecznika z migdałami oraz czosnkiem.
  • Dodajemy oliwki i suszone pomidory. Masa będzie dość sucha, więc dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz łyżkę koncentratu pomidorowego dla lepszej barwy i smaku.
  • Po 15 minutach zdejmujemy blachę i górny papier z naszych tartaletek i nakładamy na środek po 2-3 łyżeczki naszej pasty, rozsmarowujemy zostawiając puste brzegi; nakładamy po jednym filecie anchois i oliwce na środek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix