zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tartaletki z truskawkami, kozim serem i kremem balsamicznym

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: slodkababka.plTartaletki z truskawkami, kozim serem i kremem balsamicznym

Składniki

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 125 g sera koziego (kremowego)
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • szklanka świeżych truskawek
  • 3-4 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
0
3

Sposób przygotowania:

  • Foremki na tartaletki smarujemy cienką warstwą masła
  • Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy większej niż średnica foremek
  • Wykładamy foremki ciastem (ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy ładniej wyrasta w piekarniku)
  • Nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie każdą foremkę przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy (np. garścią grochu lub fasoli)
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy, zdejmujemy obciążenie i papier
  • W każdej tartaletce rozkładamy po 1-2 plasterkach szynki i 1/4 serka koziego
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze kilka minut (aż serek zacznie się delikatnie rumienić). Wyjmujemy z piekarnika
  • Jeśli chcemy podawać tartaletki na ciepło, truskawki kroimy w ćwiartki i dekorujemy każdą tartaletkę po upieczeniu
  • Na koniec polewamy gęstym kremem z octu balsamicznego. Możemy je także podawać na zimno

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix