zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tartaletki z truskawkami, kozim serem i kremem balsamicznym

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: slodkababka.plTartaletki z truskawkami, kozim serem i kremem balsamicznym

Składniki

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 125 g sera koziego (kremowego)
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • szklanka świeżych truskawek
  • 3-4 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
0
3

Sposób przygotowania:

  • Foremki na tartaletki smarujemy cienką warstwą masła
  • Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy większej niż średnica foremek
  • Wykładamy foremki ciastem (ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy ładniej wyrasta w piekarniku)
  • Nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie każdą foremkę przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy (np. garścią grochu lub fasoli)
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy, zdejmujemy obciążenie i papier
  • W każdej tartaletce rozkładamy po 1-2 plasterkach szynki i 1/4 serka koziego
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze kilka minut (aż serek zacznie się delikatnie rumienić). Wyjmujemy z piekarnika
  • Jeśli chcemy podawać tartaletki na ciepło, truskawki kroimy w ćwiartki i dekorujemy każdą tartaletkę po upieczeniu
  • Na koniec polewamy gęstym kremem z octu balsamicznego. Możemy je także podawać na zimno

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix