zamknij

Tartaletki z wędzoną makrelą i gruszką

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź przepis "Mateo"!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tartaletki

Składniki

  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki bułki tartej/kaszy manny
  • 150 g makreli wędzonej
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 100 g sera typu gorgonzola lub lazur
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zrób na środku wgłębienie, do którego wbij 1 jajko
  • Dodaj sól, kurkumę i suszony rozmaryn
  • Na brzegi ułóż kostki masła. Całość pokrój nożem, szybko zrób z niego kruche ciasto. Ciasto wkłóż do lodówki na ok. 1 godzinę
  • Wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i wypełnij nim przygotowane foremki do tartaletek
  • Ukłóż w jednej foremce po 2-3 kawałki ryby, sera i gruszki (pokrojonych w kostkę), posyp pieprzem i rozmarynem
  • W miseczce "rozbełtaj" jajo ze śmietaną. Zalej tym gotową foremkę z ciastem
  • Wierzch posyp ostrą papryką
  • Całość piecz ok. 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni C
  • Serwuj wyciągnięte z foremek, możesz udekorować np. kiełkami bądź gałązką świeżego rozmarynu
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix