zamknij

Tarte flambee

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tarta z cebulą i creme fraîche
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Mała paryska kuchnia". Wydawnictwo AlbatrosTarte flambee

Składniki

  • 16 dag mąki z orzechów włoskich*
  • 14 dag skrobi z tapioki
  • 1 łyżeczka gumy guar**
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka miałkiego brązowego cukru
  • 0,5 dag suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 190 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki crème fraîche (nadzienie)
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie krążki (nadzienie)
  • 10 dag słoniny lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę (nadzienie)
  • 4 gałązki tymianku, same listki (nadzienie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce zmieszaj mąkę z orzechów włoskich ze skrobią, gumą guar, proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem i zrób w środku dołek
  • Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie. Kiedy zaczną się pienić, przelej do dołka w mieszance mącznej i zagnieć ciasto
  • Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm i wraz z papierem przełóż do formy do pieczenia na tyle dużej, żeby ciasto pokrywało całe dno (kształt nie ma większego znaczenia, ważne jest tylko, żeby ciasto miało 5 mm grubości)
  • Usuń wierzchni arkusz i oberwij papier wystający spod ciasta na brzegach
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw do niego dużą blachę, żeby się nagrzała
  • Rozprowadź na cieście creme fraîche i na wierzchu rozłóż cebulę, słoninę lub boczek i tymianek
  • Postaw formę na gorącej blasze i piecz 20–30 minut, aż brzegi staną się kruche
  • Tradycyjnie tarty spożywa się na gorąco, ale na zimno też są wyśmienite

 

* Mąkę z orzechów włoskich można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Tapioki szukaj w supermarkecie lub w sklepach z orientalną żywnością.

** Guma guar to mocno zagęszczający dodatek do żywności wytwarzany z ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba. Można go kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Alternatywna propozycja

Jeśli tarta ma być na słodko, cebulę i słoninę lub boczek zastąp cienko pokrojonymi jabłkami posypanymi cynamonem i brązowym cukrem.

„Przepis pochodzi z książki wydawnictwa Albatros „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo.

"Mała paryska kuchnia"
Autor: Wydawnictwo Albatros "Mała paryska kuchnia"

Mała paryska kuchnia  zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix