zamknij

Tarte flambee

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tarta z cebulą i creme fraîche
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Mała paryska kuchnia". Wydawnictwo AlbatrosTarte flambee

Składniki

  • 16 dag mąki z orzechów włoskich*
  • 14 dag skrobi z tapioki
  • 1 łyżeczka gumy guar**
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka miałkiego brązowego cukru
  • 0,5 dag suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 190 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki crème fraîche (nadzienie)
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie krążki (nadzienie)
  • 10 dag słoniny lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę (nadzienie)
  • 4 gałązki tymianku, same listki (nadzienie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce zmieszaj mąkę z orzechów włoskich ze skrobią, gumą guar, proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem i zrób w środku dołek
  • Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie. Kiedy zaczną się pienić, przelej do dołka w mieszance mącznej i zagnieć ciasto
  • Rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm i wraz z papierem przełóż do formy do pieczenia na tyle dużej, żeby ciasto pokrywało całe dno (kształt nie ma większego znaczenia, ważne jest tylko, żeby ciasto miało 5 mm grubości)
  • Usuń wierzchni arkusz i oberwij papier wystający spod ciasta na brzegach
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw do niego dużą blachę, żeby się nagrzała
  • Rozprowadź na cieście creme fraîche i na wierzchu rozłóż cebulę, słoninę lub boczek i tymianek
  • Postaw formę na gorącej blasze i piecz 20–30 minut, aż brzegi staną się kruche
  • Tradycyjnie tarty spożywa się na gorąco, ale na zimno też są wyśmienite

 

* Mąkę z orzechów włoskich można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Tapioki szukaj w supermarkecie lub w sklepach z orientalną żywnością.

** Guma guar to mocno zagęszczający dodatek do żywności wytwarzany z ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba. Można go kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Alternatywna propozycja

Jeśli tarta ma być na słodko, cebulę i słoninę lub boczek zastąp cienko pokrojonymi jabłkami posypanymi cynamonem i brązowym cukrem.

„Przepis pochodzi z książki wydawnictwa Albatros „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo.

"Mała paryska kuchnia"
Autor: Wydawnictwo Albatros "Mała paryska kuchnia"

Mała paryska kuchnia  zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix