Tarteletki z ricottą i suszonymi śliwkami
Przepis konkursowy
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji

Składniki
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła klasycznego Lurpak
- 12 cukru pudru
- 2 żółtka jaja kurzego
- szczypta soli
- 250 ml ricotty
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jaja kurze
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- garść suszonych śliwek
Gdy Ona i On - pełni cepelinów, blinów, zadowoleni ze spróbowania wieprzowego ucha w wersji wędzonej i gotowanej, najedzeni grzybową w litewskim chlebie, a także grochem ze skwarkami i po zagryzieniu chleba smażonego - trafili w Wilnie na tradycyjną.. włoską piekarenkę, nie mogli się opanować. Wyszli ze świeżutkimi focacciami i tajemniczym ciachem. Wbili w nie zęby tuż za drzwiami piekarni. Spód był słodki, maślany, kruchy, a wnętrze: kremowe, serowe z dodatkiem suszonych śliwek. Ten smak przywieźli do Polski. I od paru miesięcy był on z Nią i z Nim tylko we wspomnieniach. Do czasu gdy Ona postanowiła przygotować takie babeczki samodzielnie.
Sposób przygotowania:
- Ona z mąki, masła, 10 dag cukru pudru, żółtek i szczypty soli zarobiła ciasto.
- Siły w dłoniach miała niewiele, więc z pomocą przyszedł niezawodny On, który uformował zgrabna kulę. Tę wrzucili do lodówki na niecałą godzinę.
- Foremki do tarteletek wyklejała ciastem. Każdą wyłożyła następnie aluminiową folią i usypała w niej pęczak.
- Piekła ok. 15 minut w rozgrzanym do czerwoności piekarniku. Po tym czasie folię z kaszą wyjęła i kruche spody podpiekła jeszcze.
- Przygotowała krem: utarła ricottę z 2 łyżkami cukru pudru, dodała ubitą lekko śmietankę oraz jaja i pokrojone drobno śliwki.
- Masę wylała na podpieczonych spodach i wstawiła na pół godziny do piekarnika. To było to!
- Tarteletki z ricottą i suszonymi śliwkami - włoski smak z Wilna.