zamknij

Tatar z łososia i awokado

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wypróbuj prosty przepis kuchni japońskiej
Ugotowałem to!28
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
19komentarzy
Tatar z łososia

Składniki

  • 300 g  fileta z łososia
  • 1 awokado
  • 3 pęczki dymki
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka wasabi
  • do przybrania rzeżucha
  • do przybrania opcjonalnie kawior
  • 1 cukinia
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziarnistej
0
45

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj łososia na bardzo drobną kosteczkę.
  • Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Aby zachować zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Aby awokado nie brązowiało, należy zostawić również pestkę.
  • Cebulki pokrój w cieniutki krążki. Wymieszaj sos sojowy z wasabi.
  • Oliwę wymieszaj z resztą soku z limonki lub cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj plastry cukinii.

I sposób :

Krążek deserowy połóż na talerzu, włóż na niego łososia i lekko przyciśnij łyżką. Dodaj awokado, później kawior z łososia, krążki z cebulki i rzeżuchę. Obok połóż plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową pozostaw w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.

II sposób :

Wszystkie składniki, łososia, awokado, cebulki, sos, wymieszaj razem w miseczce, ułóż w krążku, przyciśnij, przystrój kawiorem i rzeżuchą. Obok połóż cukinię.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (19)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

surowy,duszony,gotowany,smazony,pieczony w folii,wedzony, ...... ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      filet z łososia jaki ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepraszam za glupie pytanie ale co to jest krążek deserowy :))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              to jest bardzo wytworne danie na naprawde lepsze okazje - jadlam - polecam !!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Sprawdziłam u źródła.... Basia powiedziała, że musi być super ŚWIEŻY!!!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jak zwykle twoj przepis jest wspanialy. Bardzo nam smakowalo!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          zrobilem dzisiaj. jestem w pelnym szoku! chyba dostane szoku bialkowego z przejedzenia.
                          na marginesie, losos musi byc swiezy!!!
                          to moj absolutny faworyt!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              pysznie smakuje do piwka .basiu pierwsza klasa :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  A dzis podczas nocnego lotu z New York do Düsseldorfu o nim myslalem i marzylem...jutroznow to robie !!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      wędzony tylko i wyłącznie!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Absolutnie NIE! ŚWIEŻY filet z łososia, najlepszej jakośći. Sprawdziłem na blogu Basi. Tam jest napisane, cytuję: (wazne: losos musi byc pierwszej jakosci i super swiezy!! mówimy oczywiscie o surowym filecie :-) )

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                              Kotlety po grecku

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                              Deser z mrożonych truskawek

                                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                              Sarna w wielkim mieście

                                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                              tvnpix