zamknij

Tatar z matiasa z gorczycą i kwaśną śmietaną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Labuda
Autor przepisu:
Szef kuchni Grzegorz Labuda proponuje śledzia na nowy sposób
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: materiały promocyjneTatar z matiasa Grzegorz Labuda

Składniki

  • 6  filetów matiasa holenderskiego
  •  białej cebuli
  • ¼ szklanki  soku z cytryny
  • łyżka  zielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½  szklanki oleju
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  •  sól, biały pieprz
  •  koperek i cytryna do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

  • Filety namocz na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedź.
  • Śledzie obłóż plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skrop sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalej olejem. Marynuj co najmniej 6 godz.
  • Filety osusz z marynaty, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą.
  • Ułóż na talerzach porcje tatara, przykryj je półcentymetrową warstwą śmietany i udekoruj koperkiem oraz cytryną.

***

Autor przepisu Grzegorz Labuda to szef kuchni w hotelu Tiffi w Iławie. Jego ulubione produkty to policzki z mięsa i ryb, podroby, śledzie. Zdarzyło mu się gotować m.in. dla Georga Busha. Gdy wymyśla przepis, koncentruje się na smakach i teksturach. Jego zdaniem najważniejsze przy gotowaniu jest dbałość o produkty, pozytywna energia i dobrze rozwinięta pamięć smakowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Naprawdę świetne danie na wigilię.
Jak można znaleźć więcej dań tego szefa kuchni?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tego szukałam,piękna nowoczesna przystawka,dziękuję!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix