Tatar z matiasa z gorczycą i kwaśną śmietaną
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji

Składniki
- 6 filetów matiasa holenderskiego
- 1½ białej cebuli
- ¼ szklanki soku z cytryny
- łyżka zielonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ szklanki oleju
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, biały pieprz
- koperek i cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Filety namocz na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedź.
- Śledzie obłóż plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skrop sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalej olejem. Marynuj co najmniej 6 godz.
- Filety osusz z marynaty, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą.
- Ułóż na talerzach porcje tatara, przykryj je półcentymetrową warstwą śmietany i udekoruj koperkiem oraz cytryną.
***
Autor przepisu Grzegorz Labuda to szef kuchni w hotelu Tiffi w Iławie. Jego ulubione produkty to policzki z mięsa i ryb, podroby, śledzie. Zdarzyło mu się gotować m.in. dla Georga Busha. Gdy wymyśla przepis, koncentruje się na smakach i teksturach. Jego zdaniem najważniejsze przy gotowaniu jest dbałość o produkty, pozytywna energia i dobrze rozwinięta pamięć smakowa.
Komentarze (2)
Naprawdę świetne danie na wigilię.
Jak można znaleźć więcej dań tego szefa kuchni?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Tego szukałam,piękna nowoczesna przystawka,dziękuję!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie