zamknij

Tatar z matiasa z gorczycą i kwaśną śmietaną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Labuda
Autor przepisu:
Szef kuchni Grzegorz Labuda proponuje śledzia na nowy sposób
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: materiały promocyjneTatar z matiasa Grzegorz Labuda

Składniki

  • 6  filetów matiasa holenderskiego
  •  białej cebuli
  • ¼ szklanki  soku z cytryny
  • łyżka  zielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½  szklanki oleju
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  •  sól, biały pieprz
  •  koperek i cytryna do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

  • Filety namocz na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedź.
  • Śledzie obłóż plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skrop sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalej olejem. Marynuj co najmniej 6 godz.
  • Filety osusz z marynaty, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą.
  • Ułóż na talerzach porcje tatara, przykryj je półcentymetrową warstwą śmietany i udekoruj koperkiem oraz cytryną.

***

Autor przepisu Grzegorz Labuda to szef kuchni w hotelu Tiffi w Iławie. Jego ulubione produkty to policzki z mięsa i ryb, podroby, śledzie. Zdarzyło mu się gotować m.in. dla Georga Busha. Gdy wymyśla przepis, koncentruje się na smakach i teksturach. Jego zdaniem najważniejsze przy gotowaniu jest dbałość o produkty, pozytywna energia i dobrze rozwinięta pamięć smakowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Naprawdę świetne danie na wigilię.
Jak można znaleźć więcej dań tego szefa kuchni?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tego szukałam,piękna nowoczesna przystawka,dziękuję!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix