zamknij

Tatar z matiasa z gorczycą i kwaśną śmietaną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Labuda
Autor przepisu:
Szef kuchni Grzegorz Labuda proponuje śledzia na nowy sposób
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały promocyjneTatar z matiasa Grzegorz Labuda

Składniki

  • 6  filetów matiasa holenderskiego
  •  białej cebuli
  • ¼ szklanki  soku z cytryny
  • łyżka  zielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½  szklanki oleju
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  •  sól, biały pieprz
  •  koperek i cytryna do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

  • Filety namocz na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedź.
  • Śledzie obłóż plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skrop sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalej olejem. Marynuj co najmniej 6 godz.
  • Filety osusz z marynaty, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą.
  • Ułóż na talerzach porcje tatara, przykryj je półcentymetrową warstwą śmietany i udekoruj koperkiem oraz cytryną.

***

Autor przepisu Grzegorz Labuda to szef kuchni w hotelu Tiffi w Iławie. Jego ulubione produkty to policzki z mięsa i ryb, podroby, śledzie. Zdarzyło mu się gotować m.in. dla Georga Busha. Gdy wymyśla przepis, koncentruje się na smakach i teksturach. Jego zdaniem najważniejsze przy gotowaniu jest dbałość o produkty, pozytywna energia i dobrze rozwinięta pamięć smakowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Naprawdę świetne danie na wigilię.
Jak można znaleźć więcej dań tego szefa kuchni?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tego szukałam,piękna nowoczesna przystawka,dziękuję!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix