zamknij

Tatar z tuńczyka

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zdrowa i efektowna przystawka na twoim stole!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tatar z tuńczyka
Paweł Oszczyk przyrządza tuńczyka

Składniki

  • 280 g świeżego tuńczyka
  • 10 listków świeżej kolendry
  • kilka listków zielonej sałaty i ziół
  • 2 łyżeczki kawioru z troci
  • 1 szalotka
  • 2 grejpfruty
  • odrobina kiełków
  • 1/2 łyżeczki różowego, marynowanego imbiru
  • 2 marynowanye buraczki (całe)
  • 10 listków bazylia
  • 40 ml sosu sojowego
  • 40 ml oliwy z pestek awokado
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
0
3

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka pokrój w paski 0,5 cm x 0,5 cm i długości 5-6 cm. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.
  • Z grejpfruta wytnij segmenty. Marynowanego buraka pokrój w cienkie plastry. Połącz grejpfruta z burakiem, dodaj pokrojone w paski listki bazylii.
  • Sałatkę z buraków i grejpfrutów przełóż do głębokiego talerza wraz z niewielką ilością płynu.
  • Na tym ułóż zmacerowane z przyprawami listki sałat, a następnie wstążki z tuńczyka uformowane w okręgu. Udekoruj kawiorem i ziołami.

 


Za przepis dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ślina cieknie sama pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix