zamknij

Tian - zapiekanka warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegetariańskie danie Pascala Brodnickiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNTian - zapiekanka warzywna

Składniki

  • 1 bakłażan pokrojony w talarki
  • 1 zielona cukinia pokrojona w talarki
  • 1 żółta cukinia pokrojona w talarki
  • 2 nieduże cebule pokrojone w talarki
  • 2 duże pomidory pokrojone w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku
  •  bułka tarta
  •  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  •  liście laurowe
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Zanim zaczniesz przygotowywać tian, koniecznie nastaw piekarnik na 200oC z termoobiegiem.
  • Obranym ząbkiem czosnku natrzyj całą żaroodporną formę do zapiekanki. Wlej do naczynia odrobinę oliwy z oliwek i wysmaruj nią dno i ścianki. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do formy do zapiekania. Plastry układaj pionowo, w rzędach, co parę kawałków zmieniając rodzaj warzywa.
  • Między warzywa włóż 6 – 8 liści laurowych. Posiekany tymianek zmieszaj z dwoma łyżkami tartej bułki, szczyptą soli morskiej i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Polej warzywa oliwą z oliwek.
  • Wszystko posyp mieszanką przypraw i tartej bułki. Wstaw tian do nagrzanego wcześniej piekarnika, ale wyłącz go. Tian piecz przez 35 – 40 minut.
  • Tian prowansalski jest świetnym dodatkiem do mięsa i ryb, ale też jest bardzo smacznym daniem głównym dla wegetarian. Bon Appetit!

Rady:
Pamiętaj, że najłatwiej pokroisz pomidora nie naciskając mocno nożem, a przesuwając ostrzem, jakbyś piłował piłą. Pokrój wszystkie warzywa w plastry tej samej grubości – około 5mm. Wtedy zapiekanka będzie równomiernie upieczona. Jeśli bakłażan jest dużo grubszy z jednej strony, zamiast talarków, pokrój tą część w półplasterki. Możesz przechylić naczynie i oprzeć jego jeden koniec wyżej tak, aby podczas układania warzyw plastry w rzędach nie przewracały się.
Ze świeżego tymianku korzystaj tylko z liści i kwiatów. Łodyga jest za twarda.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix