zamknij

Tian - zapiekanka warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegetariańskie danie Pascala Brodnickiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNTian - zapiekanka warzywna

Składniki

  • 1 bakłażan pokrojony w talarki
  • 1 zielona cukinia pokrojona w talarki
  • 1 żółta cukinia pokrojona w talarki
  • 2 nieduże cebule pokrojone w talarki
  • 2 duże pomidory pokrojone w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku
  •  bułka tarta
  •  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  •  liście laurowe
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Zanim zaczniesz przygotowywać tian, koniecznie nastaw piekarnik na 200oC z termoobiegiem.
  • Obranym ząbkiem czosnku natrzyj całą żaroodporną formę do zapiekanki. Wlej do naczynia odrobinę oliwy z oliwek i wysmaruj nią dno i ścianki. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do formy do zapiekania. Plastry układaj pionowo, w rzędach, co parę kawałków zmieniając rodzaj warzywa.
  • Między warzywa włóż 6 – 8 liści laurowych. Posiekany tymianek zmieszaj z dwoma łyżkami tartej bułki, szczyptą soli morskiej i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Polej warzywa oliwą z oliwek.
  • Wszystko posyp mieszanką przypraw i tartej bułki. Wstaw tian do nagrzanego wcześniej piekarnika, ale wyłącz go. Tian piecz przez 35 – 40 minut.
  • Tian prowansalski jest świetnym dodatkiem do mięsa i ryb, ale też jest bardzo smacznym daniem głównym dla wegetarian. Bon Appetit!

Rady:
Pamiętaj, że najłatwiej pokroisz pomidora nie naciskając mocno nożem, a przesuwając ostrzem, jakbyś piłował piłą. Pokrój wszystkie warzywa w plastry tej samej grubości – około 5mm. Wtedy zapiekanka będzie równomiernie upieczona. Jeśli bakłażan jest dużo grubszy z jednej strony, zamiast talarków, pokrój tą część w półplasterki. Możesz przechylić naczynie i oprzeć jego jeden koniec wyżej tak, aby podczas układania warzyw plastry w rzędach nie przewracały się.
Ze świeżego tymianku korzystaj tylko z liści i kwiatów. Łodyga jest za twarda.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix