zamknij

Tian - zapiekanka warzywna

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegetariańskie danie Pascala Brodnickiego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNTian - zapiekanka warzywna

Składniki

  • 1 bakłażan pokrojony w talarki
  • 1 zielona cukinia pokrojona w talarki
  • 1 żółta cukinia pokrojona w talarki
  • 2 nieduże cebule pokrojone w talarki
  • 2 duże pomidory pokrojone w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku
  •  bułka tarta
  •  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  •  liście laurowe
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
0
0
  • Zanim zaczniesz przygotowywać tian, koniecznie nastaw piekarnik na 200oC z termoobiegiem.
  • Obranym ząbkiem czosnku natrzyj całą żaroodporną formę do zapiekanki. Wlej do naczynia odrobinę oliwy z oliwek i wysmaruj nią dno i ścianki. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do formy do zapiekania. Plastry układaj pionowo, w rzędach, co parę kawałków zmieniając rodzaj warzywa.
  • Między warzywa włóż 6 – 8 liści laurowych. Posiekany tymianek zmieszaj z dwoma łyżkami tartej bułki, szczyptą soli morskiej i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Polej warzywa oliwą z oliwek.
  • Wszystko posyp mieszanką przypraw i tartej bułki. Wstaw tian do nagrzanego wcześniej piekarnika, ale wyłącz go. Tian piecz przez 35 – 40 minut.
  • Tian prowansalski jest świetnym dodatkiem do mięsa i ryb, ale też jest bardzo smacznym daniem głównym dla wegetarian. Bon Appetit!

Rady:
Pamiętaj, że najłatwiej pokroisz pomidora nie naciskając mocno nożem, a przesuwając ostrzem, jakbyś piłował piłą. Pokrój wszystkie warzywa w plastry tej samej grubości – około 5mm. Wtedy zapiekanka będzie równomiernie upieczona. Jeśli bakłażan jest dużo grubszy z jednej strony, zamiast talarków, pokrój tą część w półplasterki. Możesz przechylić naczynie i oprzeć jego jeden koniec wyżej tak, aby podczas układania warzyw plastry w rzędach nie przewracały się.
Ze świeżego tymianku korzystaj tylko z liści i kwiatów. Łodyga jest za twarda.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix