zamknij

Tiramisu z nutą pomarańczy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z kardamonem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTiramisu z nutą pomarańczy

Składniki

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3-4 goździki
  • kakao do posypania
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zanim oddzielisz żółtka od białek, jajka należy włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Do osobnej miski przełóż serek mascarpone oraz skórkę pomarańczową i mieszaj ręcznie. Do serka dodaj utartą masę z żółtek i cukru i ponownie wymieszaj masy za pomocą łyżki (ewentualnie zmiksuj mikserem na najniższych obrotach).
  • Ubij śmietanę kremówkę i połącz razem z mascarpone. Masy wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką tak, aby widoczne były dwa kolory: jasno żółta i śnieżnobiała. Zaparz mocną kawę, dodaj do niej kardamon, cynamon i goździki i ostudź. Kawę  z przyprawami przelej do głębokiego talerza i ostudź. Do ostudzonej, aromatycznej kawy wlej amaretto.
  • Porcje tiramisu można podawać w pucharkach na lody, dekoracyjnych szklankach lub na oddzielnych talerzykach. Biszkopty zanurz w kawie na 1- 2 sekundy, ułóż w naczyniu, posyp kakao i rozsmarowuj warstwę kremu. Następnie ponownie zanurz biszkopty w kawie i przykryj krem biszkoptami. Ostatnią warstwę stanowi krem posypany kakao. Tiramisu odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix