zamknij

Tiramisu z nutą pomarańczy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z kardamonem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTiramisu z nutą pomarańczy

Składniki

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3-4 goździki
  • kakao do posypania
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zanim oddzielisz żółtka od białek, jajka należy włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Do osobnej miski przełóż serek mascarpone oraz skórkę pomarańczową i mieszaj ręcznie. Do serka dodaj utartą masę z żółtek i cukru i ponownie wymieszaj masy za pomocą łyżki (ewentualnie zmiksuj mikserem na najniższych obrotach).
  • Ubij śmietanę kremówkę i połącz razem z mascarpone. Masy wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką tak, aby widoczne były dwa kolory: jasno żółta i śnieżnobiała. Zaparz mocną kawę, dodaj do niej kardamon, cynamon i goździki i ostudź. Kawę  z przyprawami przelej do głębokiego talerza i ostudź. Do ostudzonej, aromatycznej kawy wlej amaretto.
  • Porcje tiramisu można podawać w pucharkach na lody, dekoracyjnych szklankach lub na oddzielnych talerzykach. Biszkopty zanurz w kawie na 1- 2 sekundy, ułóż w naczyniu, posyp kakao i rozsmarowuj warstwę kremu. Następnie ponownie zanurz biszkopty w kawie i przykryj krem biszkoptami. Ostatnią warstwę stanowi krem posypany kakao. Tiramisu odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix