zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Torcik bezowy z masą krówkowo-mascarpone

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.uzouuzy.blogspot.comTorcik bezowy z masą krówkowo-mascarpone Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 mielone orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka mąki
  • 70 daktyli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówkej
  • 200 g masy krówkowej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
0
9

Pieczenie bezy zaczynamy od przygotowania papieru do pieczenia. Rozkładamy papier na blacie i odrysowujemy dwa koła o średnicy tortownicy. Następnie papier wyłożyć na dużej blaszce. Piekarnik nastawiamy na 180C. Daktyle do bezy kroimy na małe kawałki i posypujemy je mąką. Dokładnie mieszamy – dzięki temu nie zlepią nam się w cieście. Białka wlewamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżeczkę octu, a następnie – cały czas miksując - wsypujemy po 1 łyżce cukru. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijamy do chwili, gdy piana będzie sztywna i po odwróceniu miski dnem do góry nie spadnie. Następnie dodajemy pokrojone daktyle i zmielone orzechy, mieszamy BARDZO delikatnie, dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy na przygotowany wcześniej papier. Wstawiamy bezy do nagrzanego do piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140C i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, otwieramy lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do jednej miski wykładamy serek mascarpone, miękkie masło i masę krówkową, mieszamy trzepaczką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę do masy mascaropne. Na koniec dodajemy posiekane daktyle i zmielone orzechy i mieszamy. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzamy przygotowany krem zostawiając sobie troszkę kremu na górną bezę. Przykrywamy drugim krążkiem. Resztę kremu wykładamy delikatnie na górną bezę – nie można dociskać za bardzo, gdyż beza może nam pęknąć. Następnie posypujemy wierzch kakao i dekorujemy kawałkami daktyli. Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo dobry przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Hej to jest rewelacyjny przepis polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          tvnpix