zamknij

Torcik chałwowy z białą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna uczta
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsTorcik chałwowy z białą czekoladą

Składniki

  • 125g mąki
  • 50 g kakao
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 600 g śmietany
  • 200 g chałwy
  • 300 g czekolady białej
  • 200 g śliwek suszonych
  • 200 ml wina (grzaniec)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodaj cukier nie przerywając ubijania, na koniec w trakcie ubijania dodaj żółtka. Kakao rozpuść w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Kakao rozpuszczone dodaj do jajek, następnie dodaj mąkę.
  • Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszaj. Biszkopt wypiecz w temp. 170 stopni około 40 minut.
  • Śliwki zalej winem i zagotuj, odstaw do przestudzenia. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej dodając 150 ml śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pokruszoną chałwę, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Śmietanę ubij na sztywno, do śmietany dodaj partiami schłodzoną masę chałwowo-czekoladową. Na biszkopt skropiony winem z gotowania śliwek, wyłóż śliwki, następnie mus chałwowy i tak dalej do wykorzystania składników układając kolejne warstwy. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix