zamknij

Torcik chałwowy z białą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna uczta
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTorcik chałwowy z białą czekoladą

Składniki

  • 125g mąki
  • 50 g kakao
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 600 g śmietany
  • 200 g chałwy
  • 300 g czekolady białej
  • 200 g śliwek suszonych
  • 200 ml wina (grzaniec)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodaj cukier nie przerywając ubijania, na koniec w trakcie ubijania dodaj żółtka. Kakao rozpuść w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Kakao rozpuszczone dodaj do jajek, następnie dodaj mąkę.
  • Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszaj. Biszkopt wypiecz w temp. 170 stopni około 40 minut.
  • Śliwki zalej winem i zagotuj, odstaw do przestudzenia. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej dodając 150 ml śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pokruszoną chałwę, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Śmietanę ubij na sztywno, do śmietany dodaj partiami schłodzoną masę chałwowo-czekoladową. Na biszkopt skropiony winem z gotowania śliwek, wyłóż śliwki, następnie mus chałwowy i tak dalej do wykorzystania składników układając kolejne warstwy. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix