zamknij

Torcik chałwowy z białą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna uczta
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsTorcik chałwowy z białą czekoladą

Składniki

  • 125g mąki
  • 50 g kakao
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 600 g śmietany
  • 200 g chałwy
  • 300 g czekolady białej
  • 200 g śliwek suszonych
  • 200 ml wina (grzaniec)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodaj cukier nie przerywając ubijania, na koniec w trakcie ubijania dodaj żółtka. Kakao rozpuść w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Kakao rozpuszczone dodaj do jajek, następnie dodaj mąkę.
  • Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszaj. Biszkopt wypiecz w temp. 170 stopni około 40 minut.
  • Śliwki zalej winem i zagotuj, odstaw do przestudzenia. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej dodając 150 ml śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pokruszoną chałwę, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Śmietanę ubij na sztywno, do śmietany dodaj partiami schłodzoną masę chałwowo-czekoladową. Na biszkopt skropiony winem z gotowania śliwek, wyłóż śliwki, następnie mus chałwowy i tak dalej do wykorzystania składników układając kolejne warstwy. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix