zamknij

Tort anyżkowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Puszysty i smaczny
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Domowe_wypiekiTort amoniakowy z anyżem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1  jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2  gwiazdki anyżu (utłuczone w moździerzu lub zmielone w młynku)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 10 g amoniaku
  • 3 jajka (krem)
  • 125 g cukru (krem)
  • 1  laska wanilii (krem)
  • 200 g masła (krem)
  • 125 g masła (polewa)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (polewa)
  • 4 łyżki kakao (polewa)
  • 1 łyżeczka żelatyny (polewa)
  • 2-3 łyżki wrzątku (polewa)
0
0

Sposób przygotowania:

Blaty

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, anyż oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrób i schłodź w lodówce co najmniej 5h. Ciasto podziel na 5 równych części, najlepiej zważ.
  • Blaty piecz na spodzie tortownicy, bez obręczy. Każdą część ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy blaszki. Formę natłuść, przełóż rozwałkowane ciasto. Piecz w temperaturze 200 st. C. 8-9 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione. Studź na kratce. W taki sam sposób upiecz kolejne 4 blaty ciasta.

Krem

  • Jajka ubij na parze: do większego garnka wlej wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotuj. Do mniejszego garnka lub metalowej miski wbij jajka, wsyp cukier oraz nasiona laski wanilii. Mniejszy garnek/miskę połóż na dużym garnku, ale tak, aby spód nie stykał się z gotującą wodą (naczynie z jajkami nie może do niego wpaść!). Zmniejsz ogień i ubij jajka trzepaczką lub mikserem na puszystą masę.
  • Gdy masa zgęstnieje i będzie pulchna, zdejmij garnek z jajkami i ubij dalej, aby masa lekko przestygła. Masę jajeczną odłóż na bok, aby całkowicie ostygła. Masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Gotowy krem wstaw na 30 minut do lodówki. Blaty amoniakowe przełóż kremem, nie smaruj boków oraz wierzchu ciasta.
  • Ciasto schłodź w lodówce min. 2h.

Domowa polewa czekoladowa

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjejmij z ognia, dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszaj. Lekko ostudź i polej schłodzone ciasto.
  • Włóż ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień, kiedy balaty amoniakowe zmiękną. Smacznego!

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix