zamknij

Tort anyżkowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Puszysty i smaczny
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Domowe_wypiekiTort amoniakowy z anyżem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1  jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2  gwiazdki anyżu (utłuczone w moździerzu lub zmielone w młynku)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 10 g amoniaku
  • 3 jajka (krem)
  • 125 g cukru (krem)
  • 1  laska wanilii (krem)
  • 200 g masła (krem)
  • 125 g masła (polewa)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (polewa)
  • 4 łyżki kakao (polewa)
  • 1 łyżeczka żelatyny (polewa)
  • 2-3 łyżki wrzątku (polewa)
0
0

Sposób przygotowania:

Blaty

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, anyż oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrób i schłodź w lodówce co najmniej 5h. Ciasto podziel na 5 równych części, najlepiej zważ.
  • Blaty piecz na spodzie tortownicy, bez obręczy. Każdą część ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy blaszki. Formę natłuść, przełóż rozwałkowane ciasto. Piecz w temperaturze 200 st. C. 8-9 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione. Studź na kratce. W taki sam sposób upiecz kolejne 4 blaty ciasta.

Krem

  • Jajka ubij na parze: do większego garnka wlej wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotuj. Do mniejszego garnka lub metalowej miski wbij jajka, wsyp cukier oraz nasiona laski wanilii. Mniejszy garnek/miskę połóż na dużym garnku, ale tak, aby spód nie stykał się z gotującą wodą (naczynie z jajkami nie może do niego wpaść!). Zmniejsz ogień i ubij jajka trzepaczką lub mikserem na puszystą masę.
  • Gdy masa zgęstnieje i będzie pulchna, zdejmij garnek z jajkami i ubij dalej, aby masa lekko przestygła. Masę jajeczną odłóż na bok, aby całkowicie ostygła. Masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Gotowy krem wstaw na 30 minut do lodówki. Blaty amoniakowe przełóż kremem, nie smaruj boków oraz wierzchu ciasta.
  • Ciasto schłodź w lodówce min. 2h.

Domowa polewa czekoladowa

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjejmij z ognia, dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszaj. Lekko ostudź i polej schłodzone ciasto.
  • Włóż ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień, kiedy balaty amoniakowe zmiękną. Smacznego!

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix