zamknij

Tort bezowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser, który robi wrażenie
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTort bezowy

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 450 g cukru
  • 200 ml wody
  • 1 l śmietanki
  • 7  białek
  • odrobina likieru
  • listki mięty
  • dowolne owoce np. jeżyny i maliny (około 400g)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Cukier zagotuj z wodą do uzyskania gęstego syporu.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodaj cienkim strumieniem przygotowany syrop – w ten sposób zaparz je i ubijaj do momentu, aż lekko przestygną.
  • Powstałą w ten sposób bezę włoską wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika na 120 C i piecz ok. 40 min.
  • Śmietanę ubij, pod koniec dodaj cukier puder.
  • Owoce zmiksuj i dopraw je kieliszkiem dowolnego likieru (najlepiej cointreau).
  • Upieczone bezy przełóż śmietaną i sosem owocowym. Dekoruj owocami i listkami mięty. Posyp cukrem pudrem.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix