zamknij

Tort bezowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Deser, który robi wrażenie
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsTort bezowy

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 450 g cukru
  • 200 ml wody
  • 1 l śmietanki
  • 7  białek
  • odrobina likieru
  • listki mięty
  • dowolne owoce np. jeżyny i maliny (około 400g)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Cukier zagotuj z wodą do uzyskania gęstego syporu.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodaj cienkim strumieniem przygotowany syrop – w ten sposób zaparz je i ubijaj do momentu, aż lekko przestygną.
  • Powstałą w ten sposób bezę włoską wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika na 120 C i piecz ok. 40 min.
  • Śmietanę ubij, pod koniec dodaj cukier puder.
  • Owoce zmiksuj i dopraw je kieliszkiem dowolnego likieru (najlepiej cointreau).
  • Upieczone bezy przełóż śmietaną i sosem owocowym. Dekoruj owocami i listkami mięty. Posyp cukrem pudrem.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix