zamknij

Tort Biedronka

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tort krok po kroku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.comTort Biedronka

Składniki

  • 2 biszkopty o średnicy 18 cm i 22 cm
  • 700 ml śmietana kremówka
  • 2 opakowania „śmietanfixu”
  •  mus owocowy lub świeże owoce
  •  krem maślany
  •  barwnik spożywczy czerwony – w żelu lub w proszku
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  •  kawałek czarnej i białej masy cukrowej
0
6

Sposób przygotowania:

  • Konieczne będzie "wyrzeźbienie" z biszkoptów kształtów przypominających biedronkę. Najlepiej robić to nożem do chleba, z ząbkami. Z pozostałych po rzeźbieniu kawałków uformujesz głowę.
  • Górny biszkopt przesuń na skraj dolnego, a od strony głowy dodaj kawałek ciasta, by łatwiej formowało się później biedronkę.
  • Oba biszkopty przetnij na pół i nasącz (wskazówki, czym nasączyć biszkopt do tortu – znajdziecie na naszym blogu). Przełóż bitą śmietaną i wybranym musem owocowym. Na śmietanę "przyklej" też głowę uformowaną z kawałków odciętego biszkopta. Tak przygotowane ciasto schłódź w lodówce minimum pół godziny.
  • Kropki biedronki zrób z gorzkiej czekolady. Czekoladę podgrzej się w kąpieli wodnej lub mikrofali i rozprowadź na grubej folii w kształt kółek. Możesz narysować je sobie od drugiej strony folii mazakiem, będzie łatwiej uformować idealne kopki. Zostaw w chłodzie to całkowitego stężenia. Warstwa czekolady musi być dość gruba, żeby nie pękała przy zdejmowaniu z folii.
  • Krem maślany zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym (rozpuść go w kilku kroplach mleka lub śmietany przed dodaniem do kremu -zawsze barwcie gotowy krem). Pokryj schłodzony biszkopt dość grubą warstwą kremu.
  • Gruba warstwa kremu pozwoli uformować obły kształt biedronki i zniwelować wszystkie kanciastości biszkoptu. Kiedy biedronka nabierze już żądany kształt, ponownie schłódź tort przez minimum pół godziny. Po tym czasie wygładź krem szerokim nożem maczanym we wrzątku (uprzednio wytartym z wody)
  • Przez środek tortu zrób rowek, np. rękojeścią noża do masła.
  • Znowu schłódź.
  • Czarną masą cukrową pokryj głowę biedronki, przyklej oczy i pyszczek - też z masy cukrowej. Rzęsy zrobiłam z gotowego lukru z tubki.
  • Teraz już można przyklejać czekoladowe kropeczki i zrobić ewentualny napis.
Galeria foto (6)

Tort Biedronka - www.wspanialetorty.blogspot.com

  • Konieczne będzie "wyrzeźbienie" z biszkoptów kształtów przypominających biedronkę. Najlepiej robić to nożem do chleba, z ząbkami.
    Konieczne będzie "wyrzeźbienie" z biszkoptów kształtów przypominających biedronkę. Najlepiej robić to nożem do chleba, z ząbkami. (1 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Z pozostałych po rzeźbieniu kawałków uformujemy głowę.
    Z pozostałych po rzeźbieniu kawałków uformujemy głowę.(2 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Kropki biedronki robimy z gorzkiej czekolady.
    Kropki biedronki robimy z gorzkiej czekolady. (3 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Krem maślany zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Pokryj schłodzony biszkopt dość grubą warstwą.
    Krem maślany zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Pokryj schłodzony biszkopt dość grubą warstwą.(4 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Gruba warstwa kremu pozwoli uformować obły kształt biedronki i zniwelować wszystkie kanciastości biszkoptu.
    Gruba warstwa kremu pozwoli uformować obły kształt biedronki i zniwelować wszystkie kanciastości biszkoptu.(5 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Tort Biedronka
    Tort Biedronka(6 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com

Tort przygotowały dla Was Gosia i Ewa, szukajcie ich przepisów na:  WWW.wspanialetorty.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jeśli to ma być tort dla dziecka, to zamiast śmietanfixów, czy innych cudów, dodać żelatynę. To samo się tyczy sztucznych barwników spożywczych - lepiej zastąpić je naturalnymi

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A gdzie śmietana 700 ml ani słowa o tym ???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najlepsze

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              no nie wiem

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  wspaniały smak i kształt

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      przesłodkie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość


                          :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Pudding z bagietki Przepis 17

                              Pudding z bagietki

                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                              Harira by Joseph Seeletso
                              Przepis 61

                              Harira by Joseph Seeletso

                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                              Chleb orzechowy Przepis 112

                              Chleb orzechowy

                              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                              Puszyste ego Przepis 14

                              Puszyste ego

                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Śledzie Kasi Klich
                              Przepis 34

                              Śledzie Kasi Klich

                              Śledź o korzennym posmaku

                              Wiśniowy drift Przepis 102

                              Wiśniowy drift

                              Sernik z sosem wiśniowym

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                              tvnpix