zamknij

Tort Biedronka

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tort krok po kroku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.comTort Biedronka

Składniki

  • 2 biszkopty o średnicy 18 cm i 22 cm
  • 700 ml śmietana kremówka
  • 2 opakowania „śmietanfixu”
  •  mus owocowy lub świeże owoce
  •  krem maślany
  •  barwnik spożywczy czerwony – w żelu lub w proszku
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  •  kawałek czarnej i białej masy cukrowej
0
6

Sposób przygotowania:

  • Konieczne będzie "wyrzeźbienie" z biszkoptów kształtów przypominających biedronkę. Najlepiej robić to nożem do chleba, z ząbkami. Z pozostałych po rzeźbieniu kawałków uformujesz głowę.
  • Górny biszkopt przesuń na skraj dolnego, a od strony głowy dodaj kawałek ciasta, by łatwiej formowało się później biedronkę.
  • Oba biszkopty przetnij na pół i nasącz (wskazówki, czym nasączyć biszkopt do tortu – znajdziecie na naszym blogu). Przełóż bitą śmietaną i wybranym musem owocowym. Na śmietanę "przyklej" też głowę uformowaną z kawałków odciętego biszkopta. Tak przygotowane ciasto schłódź w lodówce minimum pół godziny.
  • Kropki biedronki zrób z gorzkiej czekolady. Czekoladę podgrzej się w kąpieli wodnej lub mikrofali i rozprowadź na grubej folii w kształt kółek. Możesz narysować je sobie od drugiej strony folii mazakiem, będzie łatwiej uformować idealne kopki. Zostaw w chłodzie to całkowitego stężenia. Warstwa czekolady musi być dość gruba, żeby nie pękała przy zdejmowaniu z folii.
  • Krem maślany zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym (rozpuść go w kilku kroplach mleka lub śmietany przed dodaniem do kremu -zawsze barwcie gotowy krem). Pokryj schłodzony biszkopt dość grubą warstwą kremu.
  • Gruba warstwa kremu pozwoli uformować obły kształt biedronki i zniwelować wszystkie kanciastości biszkoptu. Kiedy biedronka nabierze już żądany kształt, ponownie schłódź tort przez minimum pół godziny. Po tym czasie wygładź krem szerokim nożem maczanym we wrzątku (uprzednio wytartym z wody)
  • Przez środek tortu zrób rowek, np. rękojeścią noża do masła.
  • Znowu schłódź.
  • Czarną masą cukrową pokryj głowę biedronki, przyklej oczy i pyszczek - też z masy cukrowej. Rzęsy zrobiłam z gotowego lukru z tubki.
  • Teraz już można przyklejać czekoladowe kropeczki i zrobić ewentualny napis.
Galeria foto (6)

Tort Biedronka - www.wspanialetorty.blogspot.com

  • Konieczne będzie "wyrzeźbienie" z biszkoptów kształtów przypominających biedronkę. Najlepiej robić to nożem do chleba, z ząbkami.
    Konieczne będzie "wyrzeźbienie" z biszkoptów kształtów przypominających biedronkę. Najlepiej robić to nożem do chleba, z ząbkami. (1 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Z pozostałych po rzeźbieniu kawałków uformujemy głowę.
    Z pozostałych po rzeźbieniu kawałków uformujemy głowę.(2 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Kropki biedronki robimy z gorzkiej czekolady.
    Kropki biedronki robimy z gorzkiej czekolady. (3 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Krem maślany zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Pokryj schłodzony biszkopt dość grubą warstwą.
    Krem maślany zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Pokryj schłodzony biszkopt dość grubą warstwą.(4 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Gruba warstwa kremu pozwoli uformować obły kształt biedronki i zniwelować wszystkie kanciastości biszkoptu.
    Gruba warstwa kremu pozwoli uformować obły kształt biedronki i zniwelować wszystkie kanciastości biszkoptu.(5 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com
  • Tort Biedronka
    Tort Biedronka(6 z 6) Fot. Gosia i Ewa WWW.wspanialetorty.blogspot.com

Tort przygotowały dla Was Gosia i Ewa, szukajcie ich przepisów na:  WWW.wspanialetorty.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jeśli to ma być tort dla dziecka, to zamiast śmietanfixów, czy innych cudów, dodać żelatynę. To samo się tyczy sztucznych barwników spożywczych - lepiej zastąpić je naturalnymi

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A gdzie śmietana 700 ml ani słowa o tym ???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najlepsze

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              no nie wiem

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  wspaniały smak i kształt

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      przesłodkie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość


                          :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Pudding z bagietki Przepis 17

                              Pudding z bagietki

                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                              Knedle ze śliwkami

                              Przepis na słodki obiad

                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                              Corpus delicti końca lata

                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                              Przysmak młodości Przepis 137

                              Przysmak młodości

                              Kanapka idealna!

                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                              Krem z brokułów z łososiem

                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                              tvnpix