zamknij

Tort czekoladowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zabawny tort dla Twojej pociechy
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTort czekoladowy

Składniki

  • 300 g  mąki pszennej
  • 1 opakowanie masy cukrowej
  • 1 polewa czekoladowa
  • 100 g  startej czekolady
  • 350 g startej cukinii
  • 40 g kakao
  • 125 ml  jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 120 g masła
  • lub masa cukrowa domowej roboty
  • 25 g glukozy
  • 175 g cukru pudru
  • 20 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • kilkanaście opakować batonów do ozdoby
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj olej i nadal miksując.
  • Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Zmiksuj. Kolejno wbijaj jajka nie przestając mieszać.
  • Wsypuj mąkę na przemian z jogurtem i miksuj. Dodaj kakao, na końcu cukinię i startą czekoladę, wymieszaj. Tortownice o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 60 min. Przed podaniem polej dowolną polewą czekoladową. Ciasto obłóż ciasteczkami czekoladowymi.
  • Świnki przygotuj z gotowej masy cukrowej bądź przygotuj je samodzielnie. Zmieszaj 20ml wody z 1 łyżeczką żelatyny spożywczej. Następnie dodaj 25g glukozy, 175g cukru pudru i zagnieć z barwnikiem spożywczym. Ulep świnki i ułóż na torcie.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix