zamknij

Tort czekoladowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zabawny tort dla Twojej pociechy
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsTort czekoladowy

Składniki

  • 300 g  mąki pszennej
  • 1 opakowanie masy cukrowej
  • 1 polewa czekoladowa
  • 100 g  startej czekolady
  • 350 g startej cukinii
  • 40 g kakao
  • 125 ml  jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 120 g masła
  • lub masa cukrowa domowej roboty
  • 25 g glukozy
  • 175 g cukru pudru
  • 20 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • kilkanaście opakować batonów do ozdoby
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj olej i nadal miksując.
  • Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Zmiksuj. Kolejno wbijaj jajka nie przestając mieszać.
  • Wsypuj mąkę na przemian z jogurtem i miksuj. Dodaj kakao, na końcu cukinię i startą czekoladę, wymieszaj. Tortownice o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 60 min. Przed podaniem polej dowolną polewą czekoladową. Ciasto obłóż ciasteczkami czekoladowymi.
  • Świnki przygotuj z gotowej masy cukrowej bądź przygotuj je samodzielnie. Zmieszaj 20ml wody z 1 łyżeczką żelatyny spożywczej. Następnie dodaj 25g glukozy, 175g cukru pudru i zagnieć z barwnikiem spożywczym. Ulep świnki i ułóż na torcie.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix