zamknij

Tort dyniowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu:
z czarnym kotem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kasiaexaTort dyniowy z czarnym kotem

Składniki

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szkl i 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 ekstrakty z wanili
  • 160 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3  jajka
  • 2 opak (200 g) serka typu philadelphia
  • 2- 2,5 szklanki cukru pudru
  • odrobina barwnika pomarańczowego
  • 2 sztuki skórki otartej z pomarańczy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do naczynia przesiej mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii.
  • W misie miksera utrzyj masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodaj całe jajka , jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
  • Następnie na zmianę, dodaj przesiane składniki i odłożoną mieszankę maślankowo-dyniową.
  • Mieszaj, tylko do połączenia się składników. Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp mąką.
  • Pomiędzy nie rozdziel ciasto, wyrównuj.
  • Piecz w temperaturze 180ºC przez 22-30 minut , zrób test suchego patyczka. Wyjmij, ostudź w formie.
  • Krem pomarańczowy: Przygotuj 2 opakowania serka kremowego typu philadelphia (w sumie 400 g) można zastąpić innym podobnym, 110 g masła w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, skórkę otarta z 2 pomarańczy, 2 - 2,5 szklanki cukru pudru, odrobinę pomarańczowego barwnika. Serek kremowy zmiksuj w misie miksera z masłem, wanilią i skórką z pomarańczy. Dodaj cukier puder, w kilku turach, miksując. Na końcu dodaj po odrobinie barwnik do otrzymania pożądanego koloru. Można obyć się bez barwnika krem nie będzie jednak taki pomarańczowy.
  • Na paterze połóż pierwszy z blatów czekoladowych. Posmaruj połową kremu. Na górę połóż drugi blat czekoladowy i wyłóż resztą kremu. Ostudź w lodówce. Z szablonu papierowego wytnij postać kota i oprósz kakao.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix