zamknij

Tort dyniowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu:
z czarnym kotem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: kasiaexaTort dyniowy z czarnym kotem

Składniki

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szkl i 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 ekstrakty z wanili
  • 160 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3  jajka
  • 2 opak (200 g) serka typu philadelphia
  • 2- 2,5 szklanki cukru pudru
  • odrobina barwnika pomarańczowego
  • 2 sztuki skórki otartej z pomarańczy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do naczynia przesiej mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii.
  • W misie miksera utrzyj masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodaj całe jajka , jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
  • Następnie na zmianę, dodaj przesiane składniki i odłożoną mieszankę maślankowo-dyniową.
  • Mieszaj, tylko do połączenia się składników. Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp mąką.
  • Pomiędzy nie rozdziel ciasto, wyrównuj.
  • Piecz w temperaturze 180ºC przez 22-30 minut , zrób test suchego patyczka. Wyjmij, ostudź w formie.
  • Krem pomarańczowy: Przygotuj 2 opakowania serka kremowego typu philadelphia (w sumie 400 g) można zastąpić innym podobnym, 110 g masła w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, skórkę otarta z 2 pomarańczy, 2 - 2,5 szklanki cukru pudru, odrobinę pomarańczowego barwnika. Serek kremowy zmiksuj w misie miksera z masłem, wanilią i skórką z pomarańczy. Dodaj cukier puder, w kilku turach, miksując. Na końcu dodaj po odrobinie barwnik do otrzymania pożądanego koloru. Można obyć się bez barwnika krem nie będzie jednak taki pomarańczowy.
  • Na paterze połóż pierwszy z blatów czekoladowych. Posmaruj połową kremu. Na górę połóż drugi blat czekoladowy i wyłóż resztą kremu. Ostudź w lodówce. Z szablonu papierowego wytnij postać kota i oprósz kakao.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix