zamknij

Tort dyniowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu:
z czarnym kotem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kasiaexaTort dyniowy z czarnym kotem

Składniki

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szkl i 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 ekstrakty z wanili
  • 160 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3  jajka
  • 2 opak (200 g) serka typu philadelphia
  • 2- 2,5 szklanki cukru pudru
  • odrobina barwnika pomarańczowego
  • 2 sztuki skórki otartej z pomarańczy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do naczynia przesiej mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii.
  • W misie miksera utrzyj masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodaj całe jajka , jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
  • Następnie na zmianę, dodaj przesiane składniki i odłożoną mieszankę maślankowo-dyniową.
  • Mieszaj, tylko do połączenia się składników. Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp mąką.
  • Pomiędzy nie rozdziel ciasto, wyrównuj.
  • Piecz w temperaturze 180ºC przez 22-30 minut , zrób test suchego patyczka. Wyjmij, ostudź w formie.
  • Krem pomarańczowy: Przygotuj 2 opakowania serka kremowego typu philadelphia (w sumie 400 g) można zastąpić innym podobnym, 110 g masła w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, skórkę otarta z 2 pomarańczy, 2 - 2,5 szklanki cukru pudru, odrobinę pomarańczowego barwnika. Serek kremowy zmiksuj w misie miksera z masłem, wanilią i skórką z pomarańczy. Dodaj cukier puder, w kilku turach, miksując. Na końcu dodaj po odrobinie barwnik do otrzymania pożądanego koloru. Można obyć się bez barwnika krem nie będzie jednak taki pomarańczowy.
  • Na paterze połóż pierwszy z blatów czekoladowych. Posmaruj połową kremu. Na górę połóż drugi blat czekoladowy i wyłóż resztą kremu. Ostudź w lodówce. Z szablonu papierowego wytnij postać kota i oprósz kakao.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix