zamknij

Tort Hello Kitty

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodki Dzień Dziecka
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil MikołajczykTort Hello Kitty

Składniki

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g wiśni świeżych lub z kompotu
  • 120 ml soku z wiśni
  • 3 łyżki cukru (do wiśni)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 36 % (do kremu)
  • 3 łyżki cukru pudru (do kremu)
  • 50 g czekolady pokrojonej na małe kawałki
0
6

Sposób wykonania:

 

Biszkopt kakaowy:

  • Białka ubij mikserem, pod koniec stopniowo dodaj cukier
  • Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj na wolnych obrotach
  • Dodaj przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie ale dokładnie mieszaj łopatką.
  • Piecz30-40 minut w 160 stopniach
  • Biszkopt studzimy i kroimy na 3 równe blaty

Wiśnie:

  • Sok z wiśni, mąkę ziemnaczaną i cukier wymieszaj i podgrzej do zgęstnienia
  • Następnie połącz wiśniami. Ostudź

Krem straciattela:

  • Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie połącz z kawałkami czekolady

 

  • Tort złóż (przekładając warstawmi) z : biszkoptu, połowy wiśni, połowy kremu, biszkoptu, drugiej części wiśni, drugiej części kremu, biszkopt.
  • Pamiętaj, żeby tort na tym etapie już mocno schłodzić
  • Po schłodzeniu tort obsmaruj kremem maślanym: 250 g masła miksuj z 200-250 cukru pudru aż uzyskasz gładką masę
  • Znowu schłódź tort
  • Dekoracja: Przygotuj około 500 g masy cukrowej (w wybranym kolorze). Obłóż nią tort
  • Dekorację z Hello Kitty: na opłatku jadalnym (można zakupić w sklepach z akcesoriami cukierniczymi) smaruj pod spodem cienką warstwą kremu maślanego i ułóż na torcie. Dobrze dociśnij. Brzeg dekoracji możemy ukryć wyciskając dookoła krem maślany

 

Dodatkowe wskazówki:

szklanka = 250g

Dekoracje można kupić w slepach z akcesoriami cukierniczymi. Pamiętaj, że tort możesz dekorować dowolnie.

Autor: Kamil Mikołaczyk

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix