zamknij

Tort Hello Kitty

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodki Dzień Dziecka
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil MikołajczykTort Hello Kitty

Składniki

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g wiśni świeżych lub z kompotu
  • 120 ml soku z wiśni
  • 3 łyżki cukru (do wiśni)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 36 % (do kremu)
  • 3 łyżki cukru pudru (do kremu)
  • 50 g czekolady pokrojonej na małe kawałki
0
6

Sposób wykonania:

 

Biszkopt kakaowy:

  • Białka ubij mikserem, pod koniec stopniowo dodaj cukier
  • Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj na wolnych obrotach
  • Dodaj przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie ale dokładnie mieszaj łopatką.
  • Piecz30-40 minut w 160 stopniach
  • Biszkopt studzimy i kroimy na 3 równe blaty

Wiśnie:

  • Sok z wiśni, mąkę ziemnaczaną i cukier wymieszaj i podgrzej do zgęstnienia
  • Następnie połącz wiśniami. Ostudź

Krem straciattela:

  • Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie połącz z kawałkami czekolady

 

  • Tort złóż (przekładając warstawmi) z : biszkoptu, połowy wiśni, połowy kremu, biszkoptu, drugiej części wiśni, drugiej części kremu, biszkopt.
  • Pamiętaj, żeby tort na tym etapie już mocno schłodzić
  • Po schłodzeniu tort obsmaruj kremem maślanym: 250 g masła miksuj z 200-250 cukru pudru aż uzyskasz gładką masę
  • Znowu schłódź tort
  • Dekoracja: Przygotuj około 500 g masy cukrowej (w wybranym kolorze). Obłóż nią tort
  • Dekorację z Hello Kitty: na opłatku jadalnym (można zakupić w sklepach z akcesoriami cukierniczymi) smaruj pod spodem cienką warstwą kremu maślanego i ułóż na torcie. Dobrze dociśnij. Brzeg dekoracji możemy ukryć wyciskając dookoła krem maślany

 

Dodatkowe wskazówki:

szklanka = 250g

Dekoracje można kupić w slepach z akcesoriami cukierniczymi. Pamiętaj, że tort możesz dekorować dowolnie.

Autor: Kamil Mikołaczyk

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix