zamknij

Tort Hello Kitty

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodki Dzień Dziecka
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: Kamil MikołajczykTort Hello Kitty

Składniki

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g wiśni świeżych lub z kompotu
  • 120 ml soku z wiśni
  • 3 łyżki cukru (do wiśni)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 36 % (do kremu)
  • 3 łyżki cukru pudru (do kremu)
  • 50 g czekolady pokrojonej na małe kawałki
0
6

Sposób wykonania:

 

Biszkopt kakaowy:

  • Białka ubij mikserem, pod koniec stopniowo dodaj cukier
  • Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj na wolnych obrotach
  • Dodaj przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie ale dokładnie mieszaj łopatką.
  • Piecz30-40 minut w 160 stopniach
  • Biszkopt studzimy i kroimy na 3 równe blaty

Wiśnie:

  • Sok z wiśni, mąkę ziemnaczaną i cukier wymieszaj i podgrzej do zgęstnienia
  • Następnie połącz wiśniami. Ostudź

Krem straciattela:

  • Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie połącz z kawałkami czekolady

 

  • Tort złóż (przekładając warstawmi) z : biszkoptu, połowy wiśni, połowy kremu, biszkoptu, drugiej części wiśni, drugiej części kremu, biszkopt.
  • Pamiętaj, żeby tort na tym etapie już mocno schłodzić
  • Po schłodzeniu tort obsmaruj kremem maślanym: 250 g masła miksuj z 200-250 cukru pudru aż uzyskasz gładką masę
  • Znowu schłódź tort
  • Dekoracja: Przygotuj około 500 g masy cukrowej (w wybranym kolorze). Obłóż nią tort
  • Dekorację z Hello Kitty: na opłatku jadalnym (można zakupić w sklepach z akcesoriami cukierniczymi) smaruj pod spodem cienką warstwą kremu maślanego i ułóż na torcie. Dobrze dociśnij. Brzeg dekoracji możemy ukryć wyciskając dookoła krem maślany

 

Dodatkowe wskazówki:

szklanka = 250g

Dekoracje można kupić w slepach z akcesoriami cukierniczymi. Pamiętaj, że tort możesz dekorować dowolnie.

Autor: Kamil Mikołaczyk

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix