zamknij

Tort makowy z kremem czekoladowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczny deser marzeń
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  składniki na biszkopt:
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 4 jajka ekologiczne o temperaturze pokojowej
  • 90 g (pół szklanki) cukru nierafinowanego trzcinowego lub naturalnego ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 55 g (4 łyżki) roztopionego masła (może być sklarowane)
  • 5 czubatych łyżek 3-krotnie zmielonego, wcześniej zagotowanego w wodzie maku
  •  dodatkowo: wiśnie w syropie, płatki migdałowe
  •  składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 15-20 daktyli *
  • 50 g gorzkiej czekolady (lub 3 łyżki karobu)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli morskiej
0
0

 

Sposób przygotowania:

* Jeśli dacie aż 20 daktyli budyń będzie na prawdę słodki, jak czekoladowy pudding.

 

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Wysmaruj formę do ciasta masłem.
  • Połóż na dno krążek papieru do pieczenia.
  • Oprósz formę mąką.
  • Mąkę przesiej przez sito.
  • W rondelku rozpuść masło.
  • Do metalowej miski wbij jajka i dodaj cukier oraz esencję.
  • Umieść miskę na garnku z bardzo gorącą wodą.
  • Ubijaj aż masa stanie się dość gęsta, jasna i sztywna.
  • Zdejmij z garnka i ubijaj aż masa ostygnie.
  • Dodaj mak, mąkę i sól i metalową trzepaczką ręcznie wymieszaj masę, tak by nie opadła.
  • Dodaj roztopione masło. Wymieszaj.
  • Wlej masę do formy i piecz 20-25 min.

Przygotowanie kremu:

  • Kaszę jaglaną opłucz. Następnie wsyp kaszę do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko, daktyle, olej i szczyptę soli.
  • Wszystko gotuj na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
  • Czekoladę połam na kostki i dodaj na końcu, po ugotowaniu do gorącego mleka z kaszą.
  • Intensywnie mieszaj aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdejmij z ognia i przy pomocy blendera wszystko zmiksuj na gładki, aksamitny krem.
  • Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać trochę mleka.
  • Po wystygnięciu ciasto przekrój na dwie części w poziomie, rozprowadź krem na powierzchni pierwszej części, przykryj drugą i całość posmaruj kremem.
  • Ciasto można ozdobić wiśniami w syropie i prażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Autor: Reni Jusis i Dominika Adamczyk - dietetyk medycyny chińskiej.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix