zamknij

Tort malinowo-truskawkowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
"Mniamniuśna Pychota" poleca!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 125 cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g malin
  • 150 ml wody
  • 1,5 galaretki malinowej
  • 500 g białego sera
  • 250 g mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
0
4

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotować malinową "wkładkę". Maliny oraz cukier zmiksować blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, można przetrzeć mus przez sitko. W 150 ml wrzątku rozpuścić 1,5 paczki galaretki malinowej i wlać ją do malin. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą tak, by jej brzegi wystawały poza pierścień tortownicy. Wlać do tortownicy maliny z galaretką. Wstawić delikatnie do lodówki i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień przygotować biszkopt. Jajka ubijać z cukrem przez około 5 minut a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i mieszać tylko do chwili połączenia się. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i piec w 180 stopniach do czasu, aż wbity w ciasto patyczek drewniwny pozostanie suchy - około 15 minut. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy biszkopt jest już zimny, przygotować masę serową. W 100 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę. Mieszać dokładnie i energicznie, by nie było grudek. Ser biały zmiksować z mascarpone, jogurtem i cukrem a następnie powoli dodać lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Warstwę malinową delikatnie wyjąć z tortownicy. Na biszkopt wylać mniejszą część masy serowej i pośrodku ułożyć malinowy krążek. Resztą masy serowej uzupełnić boki i pokryć wierzch warstwy malinowej. Sernik wstawić do lodówki, aby stężał - na co najmniej 3-4 godziny. Przed podaniem sernik udekorować owocami.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix