zamknij

Tort malinowo-truskawkowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
"Mniamniuśna Pychota" poleca!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 125 cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g malin
  • 150 ml wody
  • 1,5 galaretki malinowej
  • 500 g białego sera
  • 250 g mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
0
4

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotować malinową "wkładkę". Maliny oraz cukier zmiksować blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, można przetrzeć mus przez sitko. W 150 ml wrzątku rozpuścić 1,5 paczki galaretki malinowej i wlać ją do malin. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą tak, by jej brzegi wystawały poza pierścień tortownicy. Wlać do tortownicy maliny z galaretką. Wstawić delikatnie do lodówki i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień przygotować biszkopt. Jajka ubijać z cukrem przez około 5 minut a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i mieszać tylko do chwili połączenia się. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i piec w 180 stopniach do czasu, aż wbity w ciasto patyczek drewniwny pozostanie suchy - około 15 minut. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy biszkopt jest już zimny, przygotować masę serową. W 100 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę. Mieszać dokładnie i energicznie, by nie było grudek. Ser biały zmiksować z mascarpone, jogurtem i cukrem a następnie powoli dodać lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Warstwę malinową delikatnie wyjąć z tortownicy. Na biszkopt wylać mniejszą część masy serowej i pośrodku ułożyć malinowy krążek. Resztą masy serowej uzupełnić boki i pokryć wierzch warstwy malinowej. Sernik wstawić do lodówki, aby stężał - na co najmniej 3-4 godziny. Przed podaniem sernik udekorować owocami.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix