zamknij

Tort tor wyścigowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zrób dla swojego dziecka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kamil MikołajczykTort dla Tomka

Składniki

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru (biszkopt)
  • 1 szklanka mąki (biszkopt)
  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  Nasionka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g masła
0
0

 

Sposób wykonania:

Biszkopt:

  • Białka ubij mikserem, pod koniec stopniowo dodaj cukier.
  • Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj na wolnych obrotach
  • Dodaj przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszaj łopatką. Piecz 30-40 minut w 160 stopniach
  • Biszkopt studzimy i kroimy na 3 równe blaty

Masa:

  • Z mleka, cukru, żółtek, mąki ziemniaczanej i wanilii gotuj budyń. Studź
  • 250 g masła miksuj na puch i dodaj stopniowo przestudzony budyń

 

  • Tort składaj kolejno: biszkopt, dżem porzeczkowy (cienka warstwa), połowa masy, biszkopt, dżem porzeczkowy, druga połowa masy, biszkopt
  • Tort dobrze schłodzić w lodówce
  • Po schłodzeniu tort obsmaruj kremem maślanym: 250 g masła miksuj z 200-250 cukru pudru aż uzyskasz gładką masę
  • Tort chłódź
  • Dekoracja. Przygotuj około 500 g w wybranym kolorze masy cukrowej. Obtocz tort. Trawę wyciśnij z kremu maślanego zabarwionego na zielono. Dodaj paski z masy cukrowej tworząc jezdnię. Samochód wyścigowy możesz ulepić samodzielnie z masy cukrowej (najlepiej dzień wcześniej) lub kupić w sklepie z akcesoriami cukierniczymi

Uwagi dodatkowe:

szklanka = 250g

 

Galeria foto (3)

Tort dla Tomka

  • Tort dla Tomka
    Tort dla Tomka(1 z 3) Fot. Kamil Mikołajczyk
  • Torta dla Tomka
    Torta dla Tomka(2 z 3) Fot. Kamil Mikołaczyk
  • Tort dla Tomka
    Tort dla Tomka (3 z 3) Fot. Kamil Mikołajczyk

Autor: Kamil Mikołajczyk

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix