zamknij

Tort z mięsem mielonym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dynią i pomidorkami koktajlowymi
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarnamekka.comTort z mięsem mielonym, z dynią i pomidorkami koktajlowymi

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • ok. 750 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 g mielonego mięsa (wołowego i wieprzowego)
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka świeżych listków oregano (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)
  • 1 łyżka  świeżych listków tymianku (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)
  • 1 puszka (425 ml) krojonych pomidorów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  cukier
  • 450 g ciasta francuskiego (dwa kwadratowe płaty)
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  miękkie masło do wysmarowania formy i brzegów ciasta
  •  bazylia
  •  parmezan
0
38

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Chili posiekaj. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę (razem ze skórą).
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, czosnek i chili.
  • Dodaj mięso i zrumień mieszając je szpatułką.
  • Dołóż dynię i smaż przez ok. 5 minut.
  • Dodaj zioła i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i paroma szczyptami cukru, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Patelnię zestaw z ognia, dodaj umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Lekko schłódź.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (funkcja góra / dół).
  • Formę do ciasta (średnica ok. 24 cm) wysmaruj tłuszczem.
  • Płaty ciasta francuskiego połóż na oprószonej mąką stolnicy jeden na drugim, w taki sposób, żeby można je było rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm (w razie potrzeby okrój, tak aby powstał ładny okrąg).
  • Ciastem wyłóż formę, brzegi przyklej do boków.
  • Spód oprósz bułką tartą i przełóż do formy ostudzone mięso.
  • Brzeg ciasta posmaruj lekko masłem.
  • Piecz na najniższej szynie ok. 30-40 minut. Po ok. 20 minutach sprawdź, czy ciasto nie rumieni się zbyt mocno. W razie potrzeby przykryj papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw w formie przez ok. 15 minut.
  • Podawaj z listkami bazylii, lekko oprószone świeżo startym parmezanem.

Autor: Basi Ritz  kulinarnamekka.com

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
mirela_szymura
mirela_szymura

coś niesamowitego.... Niebo w ustach!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Swietny przepis na jesienna pogode za oknem! No i sezonowe produkty, których nie moze nigdy w mojej kuchni brakowac. Wypróbowalam dzisiaj na obiad - po prostu pyszne.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pisałam , że zaskoczę męża tortem .Stało się , wczoraj go zrobiłam .Trzeba było widzieć minę męża jak powiedziałam , że mam dla niego niespodziankę .Zrobiłam Ci tort , nie mógł uwierzyć ale jak zobaczył to oniemiał .Najbardziej lubi orzechowy !A ja mu serwuję na stole tort Pani Basi , zgłupiał .Na szczęście nie trwało to... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pani Basiu , kupuję dzisiaj składniki zainspirowało mnie to danie .Będzie to niespodzianka bo mąż ciągle mnie nagabuje , kiedy zrobię tort .Zdziwi się jak go zobaczy ,proszę trzymać za mnie kciuki .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Brzmi naprawdę smacznie i co za niezwykły pomysł! Nie wpadłam do tej pory na robienie tortu na słono :))))) Ciekawa jestem tylko, czy jak się pokroi, to będzie się trzymał, czy się rozpadnie. Hmmm... muszę spróbować.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      napewno przepyszne danie, uwielbiam wszystkie skladniki, beda ze soba wspaniale wspolgraly

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          wygląda na łatwy przepis....plan ...jutro na obiad......:) bedzie pysznie...

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wyglada wysmienicie, wspaniala jesienna potrawa, slodki smak dyni hokaido z pomidorkami i miesem mielonym .... Juz wyobrazam sobie zapach w kuchni...

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak zawsze znakomite przepisy od tej pani. niedługo mam urodziny zaszaleje i zrobie. :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Oj..wyglada BOSKO !! Zaraz jutro bede to robil!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                          Deserowa wersja pomidora

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          tvnpix