zamknij

Tort z mięsem mielonym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dynią i pomidorkami koktajlowymi
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Autor: kulinarnamekka.comTort z mięsem mielonym, z dynią i pomidorkami koktajlowymi

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • ok. 750 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 g mielonego mięsa (wołowego i wieprzowego)
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka świeżych listków oregano (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)
  • 1 łyżka  świeżych listków tymianku (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)
  • 1 puszka (425 ml) krojonych pomidorów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  cukier
  • 450 g ciasta francuskiego (dwa kwadratowe płaty)
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  miękkie masło do wysmarowania formy i brzegów ciasta
  •  bazylia
  •  parmezan
0
38

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Chili posiekaj. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę (razem ze skórą).
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, czosnek i chili.
  • Dodaj mięso i zrumień mieszając je szpatułką.
  • Dołóż dynię i smaż przez ok. 5 minut.
  • Dodaj zioła i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i paroma szczyptami cukru, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Patelnię zestaw z ognia, dodaj umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Lekko schłódź.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (funkcja góra / dół).
  • Formę do ciasta (średnica ok. 24 cm) wysmaruj tłuszczem.
  • Płaty ciasta francuskiego połóż na oprószonej mąką stolnicy jeden na drugim, w taki sposób, żeby można je było rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm (w razie potrzeby okrój, tak aby powstał ładny okrąg).
  • Ciastem wyłóż formę, brzegi przyklej do boków.
  • Spód oprósz bułką tartą i przełóż do formy ostudzone mięso.
  • Brzeg ciasta posmaruj lekko masłem.
  • Piecz na najniższej szynie ok. 30-40 minut. Po ok. 20 minutach sprawdź, czy ciasto nie rumieni się zbyt mocno. W razie potrzeby przykryj papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw w formie przez ok. 15 minut.
  • Podawaj z listkami bazylii, lekko oprószone świeżo startym parmezanem.

Autor: Basi Ritz  kulinarnamekka.com

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
mirela_szymura
mirela_szymura

coś niesamowitego.... Niebo w ustach!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Swietny przepis na jesienna pogode za oknem! No i sezonowe produkty, których nie moze nigdy w mojej kuchni brakowac. Wypróbowalam dzisiaj na obiad - po prostu pyszne.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pisałam , że zaskoczę męża tortem .Stało się , wczoraj go zrobiłam .Trzeba było widzieć minę męża jak powiedziałam , że mam dla niego niespodziankę .Zrobiłam Ci tort , nie mógł uwierzyć ale jak zobaczył to oniemiał .Najbardziej lubi orzechowy !A ja mu serwuję na stole tort Pani Basi , zgłupiał .Na szczęście nie trwało to... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pani Basiu , kupuję dzisiaj składniki zainspirowało mnie to danie .Będzie to niespodzianka bo mąż ciągle mnie nagabuje , kiedy zrobię tort .Zdziwi się jak go zobaczy ,proszę trzymać za mnie kciuki .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Brzmi naprawdę smacznie i co za niezwykły pomysł! Nie wpadłam do tej pory na robienie tortu na słono :))))) Ciekawa jestem tylko, czy jak się pokroi, to będzie się trzymał, czy się rozpadnie. Hmmm... muszę spróbować.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      napewno przepyszne danie, uwielbiam wszystkie skladniki, beda ze soba wspaniale wspolgraly

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          wygląda na łatwy przepis....plan ...jutro na obiad......:) bedzie pysznie...

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wyglada wysmienicie, wspaniala jesienna potrawa, slodki smak dyni hokaido z pomidorkami i miesem mielonym .... Juz wyobrazam sobie zapach w kuchni...

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak zawsze znakomite przepisy od tej pani. niedługo mam urodziny zaszaleje i zrobie. :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Oj..wyglada BOSKO !! Zaraz jutro bede to robil!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                          Wiśniowy drift

                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          tvnpix