zamknij

Tort z mięsem mielonym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dynią i pomidorkami koktajlowymi
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarnamekka.comTort z mięsem mielonym, z dynią i pomidorkami koktajlowymi

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • ok. 750 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 g mielonego mięsa (wołowego i wieprzowego)
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka świeżych listków oregano (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)
  • 1 łyżka  świeżych listków tymianku (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)
  • 1 puszka (425 ml) krojonych pomidorów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  cukier
  • 450 g ciasta francuskiego (dwa kwadratowe płaty)
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  miękkie masło do wysmarowania formy i brzegów ciasta
  •  bazylia
  •  parmezan
0
38

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Chili posiekaj. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę (razem ze skórą).
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, czosnek i chili.
  • Dodaj mięso i zrumień mieszając je szpatułką.
  • Dołóż dynię i smaż przez ok. 5 minut.
  • Dodaj zioła i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i paroma szczyptami cukru, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Patelnię zestaw z ognia, dodaj umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Lekko schłódź.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (funkcja góra / dół).
  • Formę do ciasta (średnica ok. 24 cm) wysmaruj tłuszczem.
  • Płaty ciasta francuskiego połóż na oprószonej mąką stolnicy jeden na drugim, w taki sposób, żeby można je było rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm (w razie potrzeby okrój, tak aby powstał ładny okrąg).
  • Ciastem wyłóż formę, brzegi przyklej do boków.
  • Spód oprósz bułką tartą i przełóż do formy ostudzone mięso.
  • Brzeg ciasta posmaruj lekko masłem.
  • Piecz na najniższej szynie ok. 30-40 minut. Po ok. 20 minutach sprawdź, czy ciasto nie rumieni się zbyt mocno. W razie potrzeby przykryj papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw w formie przez ok. 15 minut.
  • Podawaj z listkami bazylii, lekko oprószone świeżo startym parmezanem.

Autor: Basi Ritz  kulinarnamekka.com

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
mirela_szymura
mirela_szymura

coś niesamowitego.... Niebo w ustach!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Swietny przepis na jesienna pogode za oknem! No i sezonowe produkty, których nie moze nigdy w mojej kuchni brakowac. Wypróbowalam dzisiaj na obiad - po prostu pyszne.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pisałam , że zaskoczę męża tortem .Stało się , wczoraj go zrobiłam .Trzeba było widzieć minę męża jak powiedziałam , że mam dla niego niespodziankę .Zrobiłam Ci tort , nie mógł uwierzyć ale jak zobaczył to oniemiał .Najbardziej lubi orzechowy !A ja mu serwuję na stole tort Pani Basi , zgłupiał .Na szczęście nie trwało to... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pani Basiu , kupuję dzisiaj składniki zainspirowało mnie to danie .Będzie to niespodzianka bo mąż ciągle mnie nagabuje , kiedy zrobię tort .Zdziwi się jak go zobaczy ,proszę trzymać za mnie kciuki .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Brzmi naprawdę smacznie i co za niezwykły pomysł! Nie wpadłam do tej pory na robienie tortu na słono :))))) Ciekawa jestem tylko, czy jak się pokroi, to będzie się trzymał, czy się rozpadnie. Hmmm... muszę spróbować.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      napewno przepyszne danie, uwielbiam wszystkie skladniki, beda ze soba wspaniale wspolgraly

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          wygląda na łatwy przepis....plan ...jutro na obiad......:) bedzie pysznie...

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wyglada wysmienicie, wspaniala jesienna potrawa, slodki smak dyni hokaido z pomidorkami i miesem mielonym .... Juz wyobrazam sobie zapach w kuchni...

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak zawsze znakomite przepisy od tej pani. niedługo mam urodziny zaszaleje i zrobie. :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Oj..wyglada BOSKO !! Zaraz jutro bede to robil!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                          Pizza godna królów

                                          Puszyste ego Przepis 14

                                          Puszyste ego

                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                          Babka ziemniaczana

                                          Podlaski specjał

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          tvnpix