zamknij

Torta Pasquale

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z serem ricotta i czekoladą
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Republika SłonecznaTorta Pasquale

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • kilka ziarenek wanilii
  • odrobina  cynamonu
  • 4 jajka (2 do kremu)
  • 500 g maki do ciast
  • 250 g margaryny
  • 1 cytryna
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
0
2

 

Spróbuj włoskich przepisów!

Sposób przygotowania:

 

  • Mąkę 250 g wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia
  • Dodaj 2 żółtka, margarynę w temperaturze pokojowej 125 g oraz przetarte skórki z cytryny
  • Wymieszaj wszystko dokładnie i polej sokiem z cytryny
  • Jeśli masa jest za twarda dodaj margarynę
  • Nasmaruj blachę masłem lub margaryną
  • Rozwałkuj ciasto i rozłoż na blasze
  • Do mixera wrzuć ser ricotta, 2 żółtka, wanilię i skórkę z cytryny, dodaj cynamon w proszku i trochę cukru
  • Podgrzej ser ricotta w rondelku i doprowadź powoli do wrzenia, dodaj do niego kawałki czekolady i przelej wszystko na blachę z wyłożonym ciastem
  • Pokryj całą masę plastrem pozostawionego ciasta lub z  ciasta, które została zrób cienkie paski i ułóż na masie na wzór kratki
  • Wsadź do pieca na 180 stopni i piecz przez 60 minut

 

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix