zamknij

Torta Pasquale

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z serem ricotta i czekoladą
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Republika SłonecznaTorta Pasquale

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • kilka ziarenek wanilii
  • odrobina  cynamonu
  • 4 jajka (2 do kremu)
  • 500 g maki do ciast
  • 250 g margaryny
  • 1 cytryna
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
0
2

 

Spróbuj włoskich przepisów!

Sposób przygotowania:

 

  • Mąkę 250 g wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia
  • Dodaj 2 żółtka, margarynę w temperaturze pokojowej 125 g oraz przetarte skórki z cytryny
  • Wymieszaj wszystko dokładnie i polej sokiem z cytryny
  • Jeśli masa jest za twarda dodaj margarynę
  • Nasmaruj blachę masłem lub margaryną
  • Rozwałkuj ciasto i rozłoż na blasze
  • Do mixera wrzuć ser ricotta, 2 żółtka, wanilię i skórkę z cytryny, dodaj cynamon w proszku i trochę cukru
  • Podgrzej ser ricotta w rondelku i doprowadź powoli do wrzenia, dodaj do niego kawałki czekolady i przelej wszystko na blachę z wyłożonym ciastem
  • Pokryj całą masę plastrem pozostawionego ciasta lub z  ciasta, które została zrób cienkie paski i ułóż na masie na wzór kratki
  • Wsadź do pieca na 180 stopni i piecz przez 60 minut

 

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix