zamknij

Tortellini nadziewane szpinakiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ricottą z sosem grzybowym
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeTortellini nadziewane szpinakiem i ricottą z sosem grzybowym

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  •  Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka ricotta
  •  na sos:
  • 150 ml śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 150 g pieczarek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 100 g parmezanu
  •  bazylia do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą i żółtkiem. Stopniowo dodając wodę wyrabiaj ciasto aż składniki zaczną się łączyć.
  • Dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji.
  • Zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Umyj liście szpinaku i osusz. Następnie drobno posiekaj.
  • Obierz czosnek i również drobno posiekaj.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku, oprósz solą, pieprzem i duś od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty.
  • Następnie zdejmij szpinak z ognia i wymieszaj z ricottą.
  • Dopraw  do smaku solą i pieprzem.
  • Rozwiń ciasto z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3mm.
  • Pokrój ciasto na kwadraty 4x4 cm i na każdy nałóż po łyżce farszu.
  • Zawiń kolejno każdy z kwadratów sklejając krawędzie ciasta ze sobą a następnie delikatnie sklejając kąty powstałych z ciasta trójkątów.
  • Umyj pieczarki wilgotną ściereczką, osusz i pokrój w plasterki.
  • Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią pokrojone pieczarki. Oprósz solą i zalej winem.
  • Duś często mieszając aż wino się zredukuje.
  • Następnie dodaj śmietanę, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i duś 2-3 minuty aż śmietana zacznie wrzeć.
  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do wrzątku tortellini.
  • Gotowe wyłów łyżką cedzakową i ułóż na talerzach.
  • Podawaj polane sosem grzybowym, udekorowane świeżymi listkami bazylii i oprószone świeżo startym parmezanem.

 

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix