zamknij

Tortellini nadziewane szpinakiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ricottą z sosem grzybowym
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeTortellini nadziewane szpinakiem i ricottą z sosem grzybowym

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  •  Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka ricotta
  •  na sos:
  • 150 ml śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 150 g pieczarek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 100 g parmezanu
  •  bazylia do dekoracji
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę z solą i żółtkiem. Stopniowo dodając wodę wyrabiaj ciasto aż składniki zaczną się łączyć.
  • Dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji.
  • Zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Umyj liście szpinaku i osusz. Następnie drobno posiekaj.
  • Obierz czosnek i również drobno posiekaj.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku, oprósz solą, pieprzem i duś od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty.
  • Następnie zdejmij szpinak z ognia i wymieszaj z ricottą.
  • Dopraw  do smaku solą i pieprzem.
  • Rozwiń ciasto z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3mm.
  • Pokrój ciasto na kwadraty 4x4 cm i na każdy nałóż po łyżce farszu.
  • Zawiń kolejno każdy z kwadratów sklejając krawędzie ciasta ze sobą a następnie delikatnie sklejając kąty powstałych z ciasta trójkątów.
  • Umyj pieczarki wilgotną ściereczką, osusz i pokrój w plasterki.
  • Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią pokrojone pieczarki. Oprósz solą i zalej winem.
  • Duś często mieszając aż wino się zredukuje.
  • Następnie dodaj śmietanę, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i duś 2-3 minuty aż śmietana zacznie wrzeć.
  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do wrzątku tortellini.
  • Gotowe wyłów łyżką cedzakową i ułóż na talerzach.
  • Podawaj polane sosem grzybowym, udekorowane świeżymi listkami bazylii i oprószone świeżo startym parmezanem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Strasznie duzo przy tym roboty. Po ponad dwoch godzinach poleglam. Juz nigdy wiecej tortellini

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix