zamknij

Tortilla de Patatas

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ziemniaczane szaleństwo
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Tomasz UrbanekTortilla de Patatas

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki sera żółtego, startego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Pokrój ziemniaki i cebulę w talarki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez jakieś 5-10 minut, aż zmiękną (nie ozłocą się).
  • Przełóż je do miski, zachowując olej na później.
  • W niewielkiej misce zmieszaj jajka z solą i ubij delikatnie. Zalej mieszanką ziemniaki i zostaw na chwilę.
  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię z łyżką oliwy (tej pozostałej) przełóż do niej mieszankę ziemniaczano jajeczną, wmieszaj ser starty i smaż na średnio małym ogniu, aż jedna strona się zarumieni, a wierzch prawie zetnie.
  • Wówczas zakryj patelnię talerzem i przełóż tortillę na niego, obracając patelnię.
  • Umieść tortillę na patelni niezarumienioną stroną w dół, żeby ta również się podsmażyła.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Gerber.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przy robieniu takiej potrawy jak Tortilla de Patatas używa się tzw podwójnej patelni... wtedy się nie kombinuje z talerza i itp... Tak wykonuje się to w Hiszpanii.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix