zamknij

Tortilla de Patatas

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ziemniaczane szaleństwo
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: East News/ Tomasz UrbanekTortilla de Patatas

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki sera żółtego, startego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Pokrój ziemniaki i cebulę w talarki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez jakieś 5-10 minut, aż zmiękną (nie ozłocą się).
  • Przełóż je do miski, zachowując olej na później.
  • W niewielkiej misce zmieszaj jajka z solą i ubij delikatnie. Zalej mieszanką ziemniaki i zostaw na chwilę.
  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię z łyżką oliwy (tej pozostałej) przełóż do niej mieszankę ziemniaczano jajeczną, wmieszaj ser starty i smaż na średnio małym ogniu, aż jedna strona się zarumieni, a wierzch prawie zetnie.
  • Wówczas zakryj patelnię talerzem i przełóż tortillę na niego, obracając patelnię.
  • Umieść tortillę na patelni niezarumienioną stroną w dół, żeby ta również się podsmażyła.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Gerber.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przy robieniu takiej potrawy jak Tortilla de Patatas używa się tzw podwójnej patelni... wtedy się nie kombinuje z talerza i itp... Tak wykonuje się to w Hiszpanii.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      tvnpix