zamknij

Tortilla de Patatas

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ziemniaczane szaleństwo
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: East News/ Tomasz UrbanekTortilla de Patatas

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki sera żółtego, startego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Pokrój ziemniaki i cebulę w talarki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez jakieś 5-10 minut, aż zmiękną (nie ozłocą się).
  • Przełóż je do miski, zachowując olej na później.
  • W niewielkiej misce zmieszaj jajka z solą i ubij delikatnie. Zalej mieszanką ziemniaki i zostaw na chwilę.
  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię z łyżką oliwy (tej pozostałej) przełóż do niej mieszankę ziemniaczano jajeczną, wmieszaj ser starty i smaż na średnio małym ogniu, aż jedna strona się zarumieni, a wierzch prawie zetnie.
  • Wówczas zakryj patelnię talerzem i przełóż tortillę na niego, obracając patelnię.
  • Umieść tortillę na patelni niezarumienioną stroną w dół, żeby ta również się podsmażyła.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Marta Gerber.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przy robieniu takiej potrawy jak Tortilla de Patatas używa się tzw podwójnej patelni... wtedy się nie kombinuje z talerza i itp... Tak wykonuje się to w Hiszpanii.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix