zamknij

Tortilla Española

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Na śniadanie lub kolację
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Republika SłonecznaTortilla Espaniola

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 jajek
  •  sól
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm grubości. Obierz i posiekaj na małe kawałki
  • W średniej wielkości patelni podgrzej oliwę
  • Kiedy będzie gorąca, dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu, stale mieszając przez 7-8 minut
  • Rozdrobnij ziemniaki robiąc mniejsze kawałki
  • Dodaj cebulę i wykonuj te same czynności przez kolejne 7-8 minut
  • Ubij dobrze jajka i dodaj sól i ziemniaki
  • Dodaj jajka na patelnię i zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj przez 4 minuty
  • Umieść talerz nad patelnią i obróć nadgarstek o 180 stopni
  • Przerzucony omlet zsuń na patelnię
  • Nakłuj tortillę, żeby para mogła uciekać i ugotuj ją dobrze w środku
  • Kiedy już jest ścięta wewnątrz powtórz obrót nadgarstkiem i umieść na talerzu

Autor: Julian Redendo Bueno

Julian Redendo Bueno
Autor: Republika Słoneczna w Poznaniu Julian Redendo Bueno

 


Przepis przygotowany przez

Republikę Słoneczną w Poznaniu

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

robiłam niedawno tortille ziemniaczaną (wg,kuchni lidla,), wyszła pyszna, dodatkowo z natką pietruszki i ostrą papryczką :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix