zamknij

Tortilla Española

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Na śniadanie lub kolację
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Republika SłonecznaTortilla Espaniola

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 jajek
  •  sól
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm grubości. Obierz i posiekaj na małe kawałki
  • W średniej wielkości patelni podgrzej oliwę
  • Kiedy będzie gorąca, dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu, stale mieszając przez 7-8 minut
  • Rozdrobnij ziemniaki robiąc mniejsze kawałki
  • Dodaj cebulę i wykonuj te same czynności przez kolejne 7-8 minut
  • Ubij dobrze jajka i dodaj sól i ziemniaki
  • Dodaj jajka na patelnię i zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj przez 4 minuty
  • Umieść talerz nad patelnią i obróć nadgarstek o 180 stopni
  • Przerzucony omlet zsuń na patelnię
  • Nakłuj tortillę, żeby para mogła uciekać i ugotuj ją dobrze w środku
  • Kiedy już jest ścięta wewnątrz powtórz obrót nadgarstkiem i umieść na talerzu

Autor: Julian Redendo Bueno

Julian Redendo Bueno
Autor: Republika Słoneczna w Poznaniu Julian Redendo Bueno

 


Przepis przygotowany przez

Republikę Słoneczną w Poznaniu

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

robiłam niedawno tortille ziemniaczaną (wg,kuchni lidla,), wyszła pyszna, dodatkowo z natką pietruszki i ostrą papryczką :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix