zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tosty z karmelizowaną cebulką i serem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Śniadanie, czy przekąska?
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: www.slodkababka.plTosty z karmelizowaną cebulką i serem Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 6 łyżek masła
  • 8-10 plasterków sera (np. Comte lub Cheddar)
  • 2-3 średnie cebule
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
0
7

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i drobno kroimy
  • Na patelni (średni ogień) rozgrzewamy 3-4 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i posypujemy cukrem (jeśli zależy nam na czasie i chcemy przyśpieszyć proces karmelizacji)
  • Mieszamy cebulę co jakiś czas aż zmięknie i zacznie brązowieć. Doprawiamy solą i pieprzem
  • Smażymy, aż cała cebulka będzie brązowa i skarmelizowana, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby zmniejszamy ogień. W zależności od ilości cebuli, cały proces karmelizowania powinien zająć od 35 – 50 minut
  • Gdy cebulka będzie skarmelizowana, zwiększamy ogień i dodajemy wino. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty, aż płyn odparuje. Zdejmujemy z ognia
  • Patelnię grillową rozgrzewamy. Każdą kromkę chleba smarujemy grubą warstwą masła (smarujemy tylko stronę zewnętrzną)
  • Na nieposmarowanych stronach kromek rozkładamy równomiernie cebulkę i plasterki sera
  • Składamy kanapki i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor (delikatnie przewracając, aby farsz nam nie wyleciał)
  • Podajemy na ciepło

Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Podawajemy na ciepło - chyba PODAJEMY

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no brawo ,naprawdę!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Krystyna Gerc
          Krystyna Gerc

          Obłędnie:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              tvnpix