zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tosty z karmelizowaną cebulką i serem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Śniadanie, czy przekąska?
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.slodkababka.plTosty z karmelizowaną cebulką i serem Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 6 łyżek masła
  • 8-10 plasterków sera (np. Comte lub Cheddar)
  • 2-3 średnie cebule
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
0
7

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i drobno kroimy
  • Na patelni (średni ogień) rozgrzewamy 3-4 łyżki masła, dodajemy pokrojoną cebulę i posypujemy cukrem (jeśli zależy nam na czasie i chcemy przyśpieszyć proces karmelizacji)
  • Mieszamy cebulę co jakiś czas aż zmięknie i zacznie brązowieć. Doprawiamy solą i pieprzem
  • Smażymy, aż cała cebulka będzie brązowa i skarmelizowana, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. W razie potrzeby zmniejszamy ogień. W zależności od ilości cebuli, cały proces karmelizowania powinien zająć od 35 – 50 minut
  • Gdy cebulka będzie skarmelizowana, zwiększamy ogień i dodajemy wino. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty, aż płyn odparuje. Zdejmujemy z ognia
  • Patelnię grillową rozgrzewamy. Każdą kromkę chleba smarujemy grubą warstwą masła (smarujemy tylko stronę zewnętrzną)
  • Na nieposmarowanych stronach kromek rozkładamy równomiernie cebulkę i plasterki sera
  • Składamy kanapki i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor (delikatnie przewracając, aby farsz nam nie wyleciał)
  • Podajemy na ciepło

Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Podawajemy na ciepło - chyba PODAJEMY

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no brawo ,naprawdę!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Krystyna Gerc
          Krystyna Gerc

          Obłędnie:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              tvnpix