zamknij

Tradycyjny gulasz

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Aromatyczny i sycący obiad
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
36komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tradycyjny gulasz
Autor: StockFood/AgencjaFree Tradycyjny gulasz

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 3-4 cebule (około 800g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
0
64

Sposób przygotowania:

  • Pokrój mięso w kostkę ok. 2x2 cm. Oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Obrane cebule posiekaj drobno. Obierz czosnek i również posiekaj drobno. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć mięso tak, by zakryć dno garnka.
  • Smaż 4-5 minut często mieszając. Gdy mięso zacznie się ścinać wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej i dodaj kolejną porcję.
  • Powtarzaj czynności aż wszystkie kawałki mięsa będą zarumienione. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj całe mięso.
  • Smaż często mieszając. Dodaj mąkę, zamieszaj. Dopraw paprykami, liśćmi laurowymi, zamieszaj i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 50 minut pod przykrywką. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (36)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wołowiny nie soli się przed obrubką termiczną tylko w trakcie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      zrobilam, dodalam tej wedzonej papryki i wyszedl naprawde super. Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          50 minut? Gotowałem 1h ,a mięso wyszło bardzo twarde... 2-3h powinno być.
          Smaczne w smaku to fakt, ale bez z tym czasem gotowania to troszkę pojechaliście.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzo dobry, dałem zamiast mięsa wołowego - wieprzowe i też wyszło super, trochę przesadziłem z papryką, bo zamiast łyżeczki wziąłem łyżkę i dla dzieci wyszło trochę za ostre, ale jak na debiut kulinarny, na prawdę niezłe. Wkroiłem jeszcze marchewkę, a bulion zrobiłem z kostki bulionowej. Podane z kopytkami i ogórkiem kwaszonym.... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Gulasz rewelacyjny :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      agnieszka_sliwa
                      agnieszka_sliwa

                      super i smaczne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wlasnie ugotowalam.... Rewelacja! Dodalam do tego jeszcze pokrojona w polplasterki marchewke... palce lizac! Dzieki za swietny pprzepis!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Super fanie pokazane podoba mi się jestem laikiem więc lubię jak ktoś prosto i rzeczowo opisuje co robi dla mnie bomba dziś wypróbuję w domu :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak dla mnie to ten Pan\Pani co miesza nie ma pojęcia o gotowaniu :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      nie lubie jak ktos miesza szczypcami ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          No i co w związku z tym? Jak dla mnie super pomysł. Samą łyżką trudno się obraca, a chodzi przecież o to aby opiec mięso z każdej strony. :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Harira by Joseph Seeletso
                                              Przepis 61

                                              Harira by Joseph Seeletso

                                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                              Kotlety mielone na ostro

                                              Nowa wersja znanego dania

                                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                              Deser z mrożonych truskawek

                                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                              Chleb orzechowy Przepis 112

                                              Chleb orzechowy

                                              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                              Takie ciasto rozweseli każdego

                                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                                              Atletyczny kurczak

                                              Pomysł na lekkie drugie danie

                                              tvnpix