zamknij

Tradycyjny gulasz

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Aromatyczny i sycący obiad
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
36komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tradycyjny gulasz
Autor: StockFood/AgencjaFree Tradycyjny gulasz

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 3-4 cebule (około 800g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
0
64

Sposób przygotowania:

  • Pokrój mięso w kostkę ok. 2x2 cm. Oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Obrane cebule posiekaj drobno. Obierz czosnek i również posiekaj drobno. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć mięso tak, by zakryć dno garnka.
  • Smaż 4-5 minut często mieszając. Gdy mięso zacznie się ścinać wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej i dodaj kolejną porcję.
  • Powtarzaj czynności aż wszystkie kawałki mięsa będą zarumienione. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj całe mięso.
  • Smaż często mieszając. Dodaj mąkę, zamieszaj. Dopraw paprykami, liśćmi laurowymi, zamieszaj i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 50 minut pod przykrywką. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (36)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wołowiny nie soli się przed obrubką termiczną tylko w trakcie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      zrobilam, dodalam tej wedzonej papryki i wyszedl naprawde super. Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          50 minut? Gotowałem 1h ,a mięso wyszło bardzo twarde... 2-3h powinno być.
          Smaczne w smaku to fakt, ale bez z tym czasem gotowania to troszkę pojechaliście.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzo dobry, dałem zamiast mięsa wołowego - wieprzowe i też wyszło super, trochę przesadziłem z papryką, bo zamiast łyżeczki wziąłem łyżkę i dla dzieci wyszło trochę za ostre, ale jak na debiut kulinarny, na prawdę niezłe. Wkroiłem jeszcze marchewkę, a bulion zrobiłem z kostki bulionowej. Podane z kopytkami i ogórkiem kwaszonym.... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Gulasz rewelacyjny :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      agnieszka_sliwa
                      agnieszka_sliwa

                      super i smaczne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wlasnie ugotowalam.... Rewelacja! Dodalam do tego jeszcze pokrojona w polplasterki marchewke... palce lizac! Dzieki za swietny pprzepis!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Super fanie pokazane podoba mi się jestem laikiem więc lubię jak ktoś prosto i rzeczowo opisuje co robi dla mnie bomba dziś wypróbuję w domu :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak dla mnie to ten Pan\Pani co miesza nie ma pojęcia o gotowaniu :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      nie lubie jak ktos miesza szczypcami ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          No i co w związku z tym? Jak dla mnie super pomysł. Samą łyżką trudno się obraca, a chodzi przecież o to aby opiec mięso z każdej strony. :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                              Babka ziemniaczana

                                              Podlaski specjał

                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                              Kotlety po grecku

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Ryba w curry Przepis 15

                                              Ryba w curry

                                              Indie na talerzu

                                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                              Burgery z musztardą i boczkiem

                                              W klimacie amerykańskiego baru

                                              Wiśniowy drift Przepis 102

                                              Wiśniowy drift

                                              Sernik z sosem wiśniowym

                                              tvnpix