zamknij

Tradycyjny gulasz

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Aromatyczny i sycący obiad
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
36komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tradycyjny gulasz
Autor: StockFood/AgencjaFree Tradycyjny gulasz

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 3-4 cebule (około 800g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
0
64

Sposób przygotowania:

  • Pokrój mięso w kostkę ok. 2x2 cm. Oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Obrane cebule posiekaj drobno. Obierz czosnek i również posiekaj drobno. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć mięso tak, by zakryć dno garnka.
  • Smaż 4-5 minut często mieszając. Gdy mięso zacznie się ścinać wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej i dodaj kolejną porcję.
  • Powtarzaj czynności aż wszystkie kawałki mięsa będą zarumienione. Następnie na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj całe mięso.
  • Smaż często mieszając. Dodaj mąkę, zamieszaj. Dopraw paprykami, liśćmi laurowymi, zamieszaj i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu przez 50 minut pod przykrywką. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (36)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wołowiny nie soli się przed obrubką termiczną tylko w trakcie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      zrobilam, dodalam tej wedzonej papryki i wyszedl naprawde super. Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          50 minut? Gotowałem 1h ,a mięso wyszło bardzo twarde... 2-3h powinno być.
          Smaczne w smaku to fakt, ale bez z tym czasem gotowania to troszkę pojechaliście.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzo dobry, dałem zamiast mięsa wołowego - wieprzowe i też wyszło super, trochę przesadziłem z papryką, bo zamiast łyżeczki wziąłem łyżkę i dla dzieci wyszło trochę za ostre, ale jak na debiut kulinarny, na prawdę niezłe. Wkroiłem jeszcze marchewkę, a bulion zrobiłem z kostki bulionowej. Podane z kopytkami i ogórkiem kwaszonym.... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Gulasz rewelacyjny :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      agnieszka_sliwa
                      agnieszka_sliwa

                      super i smaczne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wlasnie ugotowalam.... Rewelacja! Dodalam do tego jeszcze pokrojona w polplasterki marchewke... palce lizac! Dzieki za swietny pprzepis!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Super fanie pokazane podoba mi się jestem laikiem więc lubię jak ktoś prosto i rzeczowo opisuje co robi dla mnie bomba dziś wypróbuję w domu :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak dla mnie to ten Pan\Pani co miesza nie ma pojęcia o gotowaniu :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      nie lubie jak ktos miesza szczypcami ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          No i co w związku z tym? Jak dla mnie super pomysł. Samą łyżką trudno się obraca, a chodzi przecież o to aby opiec mięso z każdej strony. :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                              Deser z mrożonych truskawek

                                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                              Sarna w wielkim mieście

                                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                              Orzechowy gangster z Bronxu

                                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                              Wiśniowy drift Przepis 102

                                              Wiśniowy drift

                                              Sernik z sosem wiśniowym

                                              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                              Chrupiące płatki owsiane

                                              Pyszne i proste śniadanie

                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                              Kolorowa samba warzywna

                                              Zdrowe i pyszne danie

                                              Champion cyklistów Przepis 16

                                              Champion cyklistów

                                              Niebanalna szarlotka

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              tvnpix